БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Траен недостиг на медицински сестри у нас

Кръгла маса обсъжда влиянието на пандемията върху жените медици

В България има траен недостиг на медицински сестри, като те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз.

Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тема „Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването“:

За достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри“.

Иванова посочи още, че 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“ организират кръгла маса на тема „Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването“. Участници и лектори във форума са водещи експерти и медицински специалисти от лечебни заведения в София.

Акценти в обсъжданията са правата на работещата жена в условията на пандемия, заплащането и безопасните и здравословни условия на труд на жените в здравеопазването, както и насилието на работното място.

Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 потвърдени случаи на медицински персонал, заболял от Covid-19, като най-много – над 4800 са случаите сред медицинските сестри, а близо 4000 – сред лекарите.

От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

Източник: БНР

Подобни публикации

Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание

Димитър

Иван Гешев критикува прехвърлянето на 23 млн. лв. от проектобюджета за прокуратурата към БАН

Димитър

Димитър Манолов: Ще се обречем на енергийна смърт, за да ни дадат някакви 7 милиарда евро

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy