БЪЛГАРИЯ

„Тренд“: Над 1,5 млн. българи са готови да се ваксинират, 43% не желаят

Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали срещу Covid-19, а 43% не биха го направили, сочи проучване на „Тренд“. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

От „Тренд“ отчитат, че спрямо образователния статус сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (според 22%) и опасенията от странични ефекти (според 12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Ковид-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу Ковид-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. За 38% това обаче не е така.

Всеки пети одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече не споделят това мнение. Медиите остават основният канал за информиране по темата с близо 65 %.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е проведено в периода 12-19 януари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Covid огнища в производствена фирма и две детски ясли в Сливен

Димитър

МЗ: Администрациите да организират работа от разстояние на поне 50% от персонала

Димитър

Осем мобилни центъра за ваксинации работят в София

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy