БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Третият мандат: Ще успее ли БСП с кабинет или ни чакат поредните избори?

Президентът Румен Радев връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Това е третият и последен възможен шанс за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

В началото на срещата държавният глава обяви, че се е спрял на Столетницита като мандатоносител, защото БСП има шанс да състави работещо правителство и е доказала през годините политическата си отговорност.

„Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП успя да съхрани диалога, но и показа, че може да прави компромиси и да влиза в преговори и в коалиции, а и да управлява със своите политически опоненти. Нядявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм, ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. Желая ви успех!“, посочи Румен Радев и подаде папката с мандата на лидера на червената партия, а Корнелия Нинова му отвърна с подадена кутия с бонбони, тъй като днес има рожден ден.
„Благодаря за доверието, разбираме тежестта на сиутацията, ще направим всичко възможно да имаме редовно правителство. Доказахме, че може да разговоряме разумено и спокойно, ще търсим съгласие за съставяне на кабинет“, категорична бе тя.

Припомняме ви, че за последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет – в различни парламенти – все с третия мандат.

На заседание тази седмица Столетницата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

Към момента повечето партии в настоящия парламент са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание.

Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

Източник: БНР

Подобни публикации

Започва реконструкцията на важно кръгово кръстовище във Велико Търново

Димитър

166 нови случая на коронавирус при 790 PCR теста

Димитър

БСП разговаря за кабинет с ИТН

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy