ВАЖНИ СВЯТ

Тръмп може да даде показания за щурма над Капитолия в предавано на живо заседание

Заместник-председателят на комисията в американския Конгрес Лиз Чейни, която разследва нападението над Капитолия от 6 януари миналата година, заяви, че не изключва възможност бившият президент Доналд Тръмп да даде показания по време на предавано на живо заседание. Чейни каза още, че Тръмп ще трябва да се съобрази с правилата при даване на показания.

Тръмп бе призован да даде показания под клетва и да предаде документи от значение за разследването следващия месец. По информация на „Ню Йорк таймс“ бившият президент е изявил съгласие да се съобрази с призовката, но при условие, че отговори на въпросите по време на живо предаване.

В интервю за телевизия Ен Би Си Чейни заяви, че комисията се отнася сериозно към темата и че задълженията на Тръмп за участието му са ясно описани. Тя предупреди, че няма да се позволи на Тръмп да превърне изслушването в „цирк“.

Призовката към бившия президент се появи след като разследващата комисия единодушно гласува за издаването ѝ, което се приема за голяма стъпка към ескалация при търсенето на факти за отнелото човешки живото нападение на американския конгрес. На Тръмп бе наредено да предаде документи до 4 ноември и да подаде показания „на или около“ 14 ноември.

Към момента няма официална информация за това как ще се постъпи от Тръмп. Той може да се съгласи, да преговори условията, както и да каже, че няма да се съобрази. Има възможност и да я оспорва в съда.

Миналата седмица Стив Банън – един от бившите съветници на Тръмп бе осъден на четири месеца затвор за това, че отказа да се съобрази с призовка от същата комисия в конгреса. Банън е момента е на свобода, докато върви процес на обжалване на присъдата.

В Ню Йорк започва процес за данъчни измами срещу членове на семейството на бившия американски президент Доналд Тръмп. Прокуратурата е завела делото срещу компанията „Тръмп организейшън“ с обвинение, че са изготвяни фалшиви оценки на активите, за да се получават заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения. В момента компанията се управлява от двамата големи синове – Доналд-младши и Ерик Тръмп. Обвинението твърди и за укривани компенсации, изплатени на някои от висшите ръководители .

От главната прокуратура на Ню Йорк поясниха, че претенцията е да бъдат възстановени 250 милиона долара на щата. Разследването започна, след като един от бившите адвокати на Тръмп, Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса през 2019 година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Радев: Крайно време е да спре антибългарската идеология в РСМ

Димитър

22 членки на НАТО подписаха писмо за ангажимент за Фонд за иновации

Димитър

Гърците ще посрещнат Великден с литургия до 21 ч., част от нея – в преддверието на църквите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy