ВАЖНИ СВЯТ

Украинските сили обмислят тактическо изтегляне от Северодонецк

В 105-тия ден от началото на войната украинските сили обмислят тактическо изтегляне от град Северодонецк в Донбас.

Според украинския управител на Луганска област Сергий Гайдай, украинските войски в Северодонецк могат да се изтеглят до по-добре укрепени позиции. През последните седмици по улиците на града има постоянни сражения, а според Гайдай руският обстрел е 24-часов.

Министърът на отбраната в Москва Сергей Шойгу съобщи, че жилищните райони на града са под руски контрол, докато украинските войски са отблъснати в индустриалната част. Франс прес съобщава, че 800 цивилни са блокирани в химическата фабрика „Азот“, а ситуацията напомня на тази в Мариупол, където цивилни бяха блокирани заедно с украинските военни в комплекса „Азовстал“. Над 1000 от украинските бойци, които защитаваха комплекса, са отведени на руска територия.

Отново според информация от руска страна Украйна е загубила стотици войници, десетки танкове и друга техника при Святогорск, около Николаев и Харков и в Запорожието. В този регион се е случила и размяна на десетки тела на загинали войници от двете страни.

Същевременно украинска асоциация на зърнопроизводители обяви, че капацитетът на страната за съхраняване на тези култури е напълно изчерпан.

Поради военната блокада над пристанищата на Черно море, Украйна, която е ключов световен производител, не може да изнася повече от 20 милиона тона зърно годишно. По този начин обаче няма как да се освободи достатъчно място за съхранение на следващата реколта.

Източник: БНР

Подобни публикации

Премахва се прагът, с който влизащите в ЕС стоки на стойност под 150 евро са освободени от мита

Димитър

2995 са новозаразените с коронавирус у нас

Димитър

3568 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy