ВАЖНИ СВЯТ

Украйна заяви, че Русия събира ударни сили срещу родния град на Зеленски

Украйна заяви, че Русия е започнала да създава военни ударни сили, насочени към родния град на президента Володимир Зеленски – Кривой рог и предупреди, че Москва може да подготвя нови настъпателни операции в Южна Украйна.

В същото време НАТО се доближава до най-значимото си разширяване от десетилетия, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщението си тази нощ, че световната система за сигурност не работи. Като доказателство за това той посочи руската инвазия в страната му, напрежението между Китай и Тайван, както и между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах.

Русия напълно игнорира международното право и интересите на човечеството, заяви Зеленски и подчерта:

„Нашият народ обедини свободния свят не само около неговия стремеж за свобода, но и около разбирането колко е крехка нашата свобода. Свободата на всяка нация в Европа и в други части на света. Тази крехкост може да бъде защитена само чрез съвместни действия. За да сработи това в дългосрочен план, трябва да има ефективна глобална архитектура за сигурност, която да гарантира, че никоя държава никога повече няма да може отново да прибегне до терор спрямо друга страна“.

Русия извършва значителна военна дейност в източната, североизточната и южната част на Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили.

Евгений Евтушенко, кмет на Никопол, западно от Запорожие в Централна Украйна, написа в Телеграм, че градът му е бил обстрелван през нощта.

Целият смисъл на руската офанзива на изток е да принуди Украйна да отклони войските си от зоната, която наистина е опасна – Запорожие, каза украинският президентски съветник Олексий Арестович в интервю, публикувано онлайн.

Междувременно американският Сенат одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, след историческото решение на двете страни да се откажат от неутралитета си поради руската инвазия в Украйна.

Вчера протоколите за присъединяване на двете скандинавски държави към алианса бяха ратифицирани и от парламентите на Франция и Италия.

Източник: БНР

Подобни публикации

Вече е овладян огромният пожар, унищожил голяма част от парламента на Южна Африка

Димитър

БЧК с кампания за набиране и на материални дарения за пострадалите от труса в Турция и Сирия

Димитър

Възстановен е достъпът сайта на НС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy