СВЯТ

Управляващите социалдемократи в Швеция казват за членството в НАТО на 15 май

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция обяви днес, че ще огласи на 15 май позицията си дали страната трябва да подаде молба за членство в НАТО, съобщи АФП.

Решението в полза на присъединяване към алианса най-вероятно ще разчисти пътя към подаването на молбата, посочва агенцията.

„Партията ще обяви позицията си на 15 май“, което се пада неделя, заяви пред АФП говорителката на партията Юлия Грабе.

Ако социалдемократите подкрепят членството, ще има ясно парламентарно мнозинство в полза на подаването на молба за членство. Това ще е още повече в сила, особено ако съседна Финландия, където подобно решение се очаква в идните дни, реши да кандидатства за присъединяване във водения от САЩ алианс.

От десетилетия Швеция и Финландия поддържат военен неутралитет, но общественото мнение в двете страни се промени след руската инвазия в Украйна, като анкети показаха ръст в подкрепата за членство.

Левоцентристката социалдемократическа партия на Швеция, която е водена от премиера Магдалена Андершон, традиционно е против присъединяването към НАТО, като тази позиция бе потвърдена и на последния партиен конгрес през ноември миналата година.

Но конфликтът в Украйна отново разпали дебат по темата в страната и в партията.

Социалдемократите във Финландия, които също се управляваща партия, се очаква да обявят позицията си на 14 май.

На 13 май се очаква представянето на парламентарния преглед на политиката по сигурност на Швеция, в изработването на който участва всички парламентарно представени партии.

Швеция и Финландия поддържат тесни връзки с алианса, те се присъединиха към програмата „Партньорство за мир“ през 1994 г. и редовно участват във военните учения на НАТО и водените от алианса мисии за поддържане на мира.

Източник: БНР

Подобни публикации

Испанските депутати гласуват вот на недоверие към правителството на Педро Санчес

Димитър

Гърция е блокирана от мащабна обща стачка

Димитър

Остър недостиг на шофьори на камиони в Испания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy