БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Успешна кампания за мека стая в психиатрията в Ловеч

Фондация „Кожа – платформа за психично здраве” набира средства за създаването на „мека стая“ за психиатрията в Ловеч. Необходими са 15 хиляди лева. Проектът е пилотен за България.

„Почти сме събрали 15 хиляди, като имаме и предметни дарения като климатик, например, и сме много приятно изненадани, че хората така добре откликнаха за два месеца и половина по една такава нестандартна идея“, каза в предаването „Преди всички“ д-р Калина Йорданова от фондацията.

„Меката стая“ представлява съвременна версия на пространство за изолация, което е обзаведено с тапицирани повърхности и е звуково изолирано. Тя цели закрила в момент на липса на контрол на пациентите над тялото и поведението им. Стаята позволява пациентите, изведени в изолация за определен период от време, да бъдат обгрижвани и наблюдавани, без риск да се наранят и без да бъдат връзвани (фиксирани) за легло или стол, каквато е разпространената психиатрична практика. След това ще търсим фирми, които са запознати с този вид облицоване, а след това ще обучим самия персонал как да ползват тази стая. Досегашните практики са лоши, както знаем“.

Йорданова поясни че първоначално екипът на болницата е бил  притеснен как ще се случват нещата, защото те няма да имат контрол върху пациента, той може да се нарани.

По думите ѝ избрали са Ловеч, защото от болницата са проявили интерес, а имат и голяма нужда, защото имат около 300 хоспитализирани души, като част от тях често са в остро състояние.

Във връзка с Доклада на Комитета срещу изтезанията към Съвета на Европа д-р Йорданова заяви, че въпросът за психичното здраве не е популярен и няма много грижа и от страна на държавата той се мисли повече пред наказанията, отколкото през грижата.

„Лошо е че и в професионалната общност има фрагментираност и трудно може да се излезе с единно становище, което саботира практиките“, поясни още експертът.

Източник: БНР

Подобни публикации

БЧК с приложение за първа помощ в критични ситуации

Димитър

Държавите членки на ЕС в близост до конфликта се подготвят да приемат украински граждани

Димитър

2814 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy