БЪЛГАРИЯ

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат в училище, отварят детски градини и ясли

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения  се възприема положително в семейството на Мария Ангелова – майка на ученици в първи, трети и пети клас в столичното 56-то средно училище в квартал „Люлин“:

„Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи. Много малко хора могат да си позволят да стопят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици. По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид.“

Явор в първи и Снежана в трети клас вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

„Предпочитам да ход на училище. защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам.“

„И аз предпочитам да хода на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече.“

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

„Не ми е трудно, обаче ми е скучно.“

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във втори и седми клас и на дете в предучилищна възраст:

„До  4-и януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище.“

От своя страна директори на училища коментираха пред „Хоризонт“, че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

„Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Стрелба във вход на блок в София

Димитър

Илияна Йотова: Стабилно правителство трябва да продължи линията на служебния кабинет

Димитър

МФ: Одитът в Агенцията за държавна финансова инспекция е установил сериозни нарушения

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy