БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Учени: Подправка, употребявана масово в България, мачка COVID-19

Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи БТА, позовавайки се на резултатите от индийско проучване. На алкалоида пиперин подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява COVID-19.

Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.

 

В проучването специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.

Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия – от 2 до 7 процента.

Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване. /blitz.bg

Подобни публикации

Започна ревкасинация в Сливенска област

Димитър

ЕС обмисля още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

Димитър

45 027 испански семейства разчитат на Червения кръст, за да оцелеят

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy