ВАЖНИ СВЯТ

Учителите в Англия отново стачкуват

За втори път тази седмица учителите в Англия излизат на стачка. Много училища днес са напълно или частично затворени.

Това е седма стачка на учителите от февруари насам. Тя е организирана от Националния съюз за образование във връзка със стария спор за заплащането.

Синдикатът освен това провежда допитване за още стачки през есента, когато може да се стигне до координирани действия с други три синдиката в бранша.

Учителите искат увеличение на заплатите над нивото на инфлацията плюс допълнителни средства, за да се гарантира, че всяко увеличение няма да е за сметка на съществуващите бюджети на училищата. Повечето държавни учители в Англия получиха 5-процентно увеличение на заплатите за 2022-2023 година.

След интензивни преговори правителството предложи допълнително еднократно изплащане на 1 000 паунда. Освен това бе увеличена офертата за повечето учители през следващата година до 4,3%, с което началните заплати достигат 30 000 паунда.

От министерството на образованието заявиха, че това е „справедлива и разумна оферта“ и обещаха допълнително 2,3 милиарда паунда за финансиране на училищата. Четирите профсъюза в образованието обаче досега отказват предложението.

Макар и да има лек спад в инфлацията напоследък, през по-голямата част от годината тя бе от порядъка на 10%. Междувременно служителите в лондонското метро обявиха 6-дневна стачка от 23 до 28 юли

Източник: БНР

Подобни публикации

Лудогорец и ЦСКА София срещу познати съперници довечера

Димитър

Лудогорец пред втората стъпка към продължаването напред в ШЛ

Димитър

1496 нови случая на коронавирус у нас, положителни са 24% от изследваните

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy