ОБЩЕСТВО

Факторингът като начин за подобряване на финансовата ликвидност

Вече беше споменато, че забавените плащания от изпълнители са значителна заплаха за всяка компания. За съжаление не винаги е възможно да не се предоставят разсрочени плащания. Това често е единственият начин за привличане и задържане на клиенти.

Факторингът е метод, който ви позволява да поддържате добра финансова ликвидност, като същевременно позволява на изпълнителите да  отлагат плащанията. Това не е нищо друго освен прехвърляне (прехвърляне) на вземания към факторингова компания. По този начин не трябва да чакаме плащането от изпълнителя и веднага се радваме на значителна част от сумата на фактурата. Ако изпълнителят се окаже в несъстоятелност, няма да се притесняваме как да съберем дълга си от него.

Заем – решаване на проблема с финансовите затруднения

Фирма, която е печеливша, но е загубила ликвидност поради финансови затруднения, може да кандидатства за банков заем. С негова помощ можете да изплатите краткосрочни задължения и да подобрите финансовата си ликвидност. На първо място, по този начин можем да стабилизираме финансовото състояние на компанията, докато финансовото затруднение приключи. Всичко това обаче при условие, че компанията е, както вече беше посочено, печеливша.

Това означава, че досега е било рентабилно и проблемът му е краткосрочен. Ниската кредитоспособност или лошата кредитна история могат да унищожат шансовете за получаване на заем. Стажът на компанията също може да играе роля – някои банки изискват компанията да съществува поне 12 месецаза да може да оцени достатъчно финансовото си състояние. Алтернатива на кредита или факторинга (или тяхната добавка), които също ще имат положително въздействие върху финансовата ликвидност на  компанията, може да бъде лизингът, голямото предимство на който е възможността за провеждане на благоприятна данъчна оптимизация.

Други видове ликвидност

Можете също така да срещнете термини като ликвидност на пазара, както и ликвидност на активите. Ликвидността на даден пазар означава, че можете да търгувате там без никакви ограничения, така че винаги можете да намерите купувачи и продавачи.

Пазарите с  ниска ликвидност са непривлекателни за продавачите, тъй като продавачите трябва да намалят драстично цените, за да намерят купувачи за техните услуги или стоки. Ликвидността на даден актив е свързана с това колко лесно е да се монетизира актив на пазарна цена, така че без да се губи при възможно най-ниските разходи. Най-ликвидните активи са активите на паричния пазар. Вземанията от изпълнители показват средна ликвидност (т.е. фактури със забавено плащане и търговски кредити) и ценни книжа (дългосрочни и средносрочни), а ниска – материални запаси.

Източник: creditcheck-24.com/bg

Подобни публикации

След заплахата от протести държавата готви по 24 лв. на ден на работник от затворен бизнес

admin

Гала: Бойко Борисов е велика личност, която ще се помни и след 100 години!

admin

Четвърто място за Петър Мицин на 200 метра свободен стил на световното първенство

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy