ЗДРАВЕ

Фармацевтичната индустрия предупреди за ненамеса в интервала при ваксинациите срещу Covid-19

Американските и европейските организации на фармацевтичната индустрия призоваха в сряда правителствата да не удължават сроковете, предписани от разработчиците на ваксини срещу Covid-19, между първата и втората доза, както започна да се прави във Великобритания, за да се справи с настоящия недостиг на ваксини, съобщава агенция MarketWatch.

Правителствата и националните здравни власти трябва „да се придържат към дозировката, която е била оценена в клинични изпитвания“, посочиха в съвместно съобщение Европейската федерация и асоциация на производителите на фармацевтичните продукти, Американската организация за биотехнологична индустрия и Организацията на фармацевтичните изследвания и производители на Америка.

Всяка промяна в дозирането или графика „трябва да следва науката и да се основава на прозрачно обсъждане на наличните данни“, добавиха те.

По-рано тази година правителството на Обединеното кралство разработи планове за удължаване на интервала между двете дози на кооронавирусната ваксина до 12 седмици срещу минимално изискуемите три седмици, предписани от производителите, което предизвика критики от страна на биотехнологичната компания BioNTech, което е разработчик съвместно с Pfizer на първата одобрена Covid ваксина. Други страни, като Германия, обмислят подобни стъпки.

Световната здравна организация заяви през миналата седмица, че въпреки че се препоръчва „интервал от 21 до 38 дни“ между поставянето на двете дози на ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, този срок може да се удължи до 42 дни (шест седмици) поради настоящите „изключителни обстоятелства“.

От друга страна, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви на 4-ти януари, че „промени в разрешеното дозиране или графиците ще бъде преждевременно и не се корени солидно на налични доказателства“. Освен ако няма подходящи данни, добави FDA, това би представлявало „значителен риск за общественото здраве“.

Европейската агенция по лекарствата също изрази скептицизъм относно удължаването на интервалите между двете дози на коронавирусните ваксини.

Решението на Обединеното кралство, предизвикано от големия скок на случаите на Covid-19 в страната и от амбициозната кампания за ваксиниране, определена от правителството, сега е под обстрела на фармацевтичната индустрия. Това може да увеличи страховете сред обществеността относно рисковете от бърза кампания за ваксинация, с отрицателно въздействие върху доверието към ваксините, което би обезсилило ползата от по-бързото ваксиниране на повече хора.

Реакцията на фармацевтичната индустрия е и начин за предупреждение на правителствата, че разработчиците на ваксини не могат да носят отговорност в бъдеще за инциденти или нежелани странични ефекти по време на кампаниите за ваксинация, които не биха спазвали стриктно препоръчаните дози и графици.

Източник: БНР

Подобни публикации

6531 са новите случаи на коронавирус, 7720 са излекуваните

Димитър

Д-р Фаучи: Covid ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е клинично ефективна срещу Делта варианта

Димитър

Тестват 965 учители в Пазарджик за коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy