СВЯТ

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Акредитираните към НАТО посланици на Финландия и Швеция Клаус Корхонен и Аксел Вернхоф връчиха на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг молбите си за членство в Пакта.

Швеция и Финландия поддържаха неутралитет по време на Студената война и тяхното решение да се присъединят към НАТО е сред най-значителните промени в европейската архитектура по сигурността от десетилетия.

Столтенберг определи деня като „исторически“ и като „добър за критичния момент на общата сигурност“

„Горещо приветствам молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори. Вашето членство ще увеличи общата ни сигурност. Днешната ви стъпка е историческа. Съюзниците ще разгледат следващите ви стъпки по пътя към Алианса. Интересите на всички тях по отношение на сигурността трябва да бъдат взети предвид. Решени сме да работим по всички проблеми, за да постигнем бързи заключения.“
Турция се противопоставя на присъединяването на двете страни към Алианса с мотива, че дават подслон на, според нея, терористични организации.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърция изпраща още военни на границата с Турция

Димитър

Страните от Персийския залив обсъдиха връщане на Сирия в Арабската лига

Димитър

МВР на РСМ със сигнал до прокуратурата, тъй като художествено студио от Битоля водило деца в България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy