ВАЖНИ СВЯТ

Финландия и Швеция потвърдиха желанието си да се присъединят към НАТО едновременно

Финландия и Швеция потвърдиха ангажимента си за присъединяване към НАТО едновременно въпреки съпротивата на Турция срещу кандидатурата на Стокхолм.

Това обявиха на пресконференция в шведската столица премиерите на двете страни – Санна Марин и Улф Кристерсон. Двете страни подадоха молби за членство в Алианса през май миналата година, подтикнати от започналата война в Украйна.

Не харесвам позицията, която представя Швеция като проблемното дете в класната стая. Не мисля, че това е така, заяви финландският премиер Санна Марин. Тя допълни, че Швеция е изпълнила всички необходими условия, за да стане част от Алианса.

„Сигурността на Финландия и Швеция е свързана. В интерес на целия съюз е да се присъединим заедно“, каза още Марин.

Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че страната му продължава да спазва тристранното споразумение за присъединяване към НАТО, подписано миналата година между Швеция, Финландия и Турция.

„Тръгнахме заедно в това пътуване и заедно вървим по пътя към членството“, каза шведския премиер.

Позицията на двете държави за единно влизане в НАТО не се потвърждават от данните на социологическо проучване, според което повечето хора подкрепят разделянето на кандидатурите. Едва 28% от участниците в допитването, проведено между 30 януари и 1 февруари, смятат, че Финландия трябва да изчака Швеция, за да влязат заедно в Алианса.

В сряда турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма проблем с Финландия, но не подкрепя присъединяването към Алианса на Швеция, докато скандинавската страна допуска атаки срещу Корана. Повод за критиките е случаят от миналата седмица, при който датско-шведски екстремист изгори копия на свещената за мюсюлманите книга в два отделни случая – първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това и пред джамия в Дания.

На брифинга след днешната среща в Стокхолм на журналистически въпрос относно изгарянето на Корана в знак на протест финландската премиерка каза, че в страната й има законодателство, което забранява изгарянето на каквото и да било на обществено място.

В отговор на критиките от Анкара правителството на Швеция предложи днес ново законодателство за забрана на дейности, свързани с екстремистки групи, като се разширява обхвата на дейностите, които могат да бъдат преследвани.

Източник: БНР

Подобни публикации

Близо 14 хиляди души са успели да се евакуират от град Мариупол

Димитър

3988 случая на коронавирус, 2161 оздравели

Димитър

Дарителски кампании в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy