ЗДРАВЕ

Фойерверки и околна среда

С наближаването на Нова година повечето хора предпочитат да отбележат настъпването ѝ с фойерверки, но за това забавление цената често плаща природата.

Обичаме да започваме Нова година с гръм и трясък, но замисляме ли се за ефекта на фойерверките върху природата, а той не е никак безобиден.

Фойерверките съдържат миниатюрни метални частици и опасни токсини, които остават във въздуха след избухването им с часове, дори дни.

Вредните частици могат да бъдат вдишани и да причинят кашлица, дразнене в очите, задух, астма и дори инфаркт. Когато паднат на земята, частиците не се разграждат, а замърсяват почвата и всичко, до което се докоснат.

„За да избухнат фойерверките, се използва окислител, който лесно може да попадне във водата и да замърси реки и езера, а това се отразява на питейната ни вода. Много от суровините за направата на фойерверки се добиват от мини в планините, като за целта се отсичат гори и се унищожават местообитания на животни. А около 70% от опаковките се правят от картон, глина или пластмаса, които не се разграждат в природата“.

Не е задължително обаче забавлението ни да е помрачено от опасни химикали и да вредим на околната среда. В най-големия австралийски град Сидни зарята за Нова година вече е 100% въглеродно неутрална.

Градската управа използва само биоразградими фойерверки, които не оставят опасни химикали след избухването си, а желаещите да се насладят на огненото шоу са призовани да използват обществен транспорт или колело и да събират боклука след себе си. Тази година зарята в Сидни ще премине без да бъда наблюдавана от публика заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Източник: БНР

Подобни публикации

Богдан Кирилов: Зелените коридори за ваксинация могат да продължат да функционират

Димитър

От днес зелен сертификат ще се издава и на преболедували Covid

Димитър

От 1 април: Маските стават пожелателни

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy