ЗДРАВЕ

Фойерверки и околна среда

С наближаването на Нова година повечето хора предпочитат да отбележат настъпването ѝ с фойерверки, но за това забавление цената често плаща природата.

Обичаме да започваме Нова година с гръм и трясък, но замисляме ли се за ефекта на фойерверките върху природата, а той не е никак безобиден.

Фойерверките съдържат миниатюрни метални частици и опасни токсини, които остават във въздуха след избухването им с часове, дори дни.

Вредните частици могат да бъдат вдишани и да причинят кашлица, дразнене в очите, задух, астма и дори инфаркт. Когато паднат на земята, частиците не се разграждат, а замърсяват почвата и всичко, до което се докоснат.

„За да избухнат фойерверките, се използва окислител, който лесно може да попадне във водата и да замърси реки и езера, а това се отразява на питейната ни вода. Много от суровините за направата на фойерверки се добиват от мини в планините, като за целта се отсичат гори и се унищожават местообитания на животни. А около 70% от опаковките се правят от картон, глина или пластмаса, които не се разграждат в природата“.

Не е задължително обаче забавлението ни да е помрачено от опасни химикали и да вредим на околната среда. В най-големия австралийски град Сидни зарята за Нова година вече е 100% въглеродно неутрална.

Градската управа използва само биоразградими фойерверки, които не оставят опасни химикали след избухването си, а желаещите да се насладят на огненото шоу са призовани да използват обществен транспорт или колело и да събират боклука след себе си. Тази година зарята в Сидни ще премине без да бъда наблюдавана от публика заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Източник: БНР

Подобни публикации

Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции

Димитър

220 са новите случаи на коронавирус, над 16 на сто положителни проби

Димитър

545 са новите случаи на коронавирус – 9,5% от тестовете

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy