ВАЖНИ СВЯТ

Фон дер Лайен: ЕС постигна целта от 70% ваксинирани срещу Covid-19 пълнолетни

Европейската комисия заяви във вторник, че 70% от пълнолетното население на Европейския съюз е било напълно ваксинирано срещу Covid-19, като е постигнала целта, която беше поставена в началото на годината. Това прави общо 256 млн. души в ЕС, които с напълно ваксинирани или с две дози на ваксините на Pfizer/BioNtech, Moderna и AstraZeneca, или с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson.

„70% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани. Искам да благодаря на много хора, които направиха това велико постижение възможно“, заяви в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Фон дер Лайен обаче подчерта, че „пандемията не е приключила и трябва да останем бдителни“.

Тя отбеляза, че „много повече европейци“ трябва скоро да бъдат ваксинирани, за да се избегне нова вълна от инфекции и да се предотврати появата на нови варианти на Covid-19.

Съобщението отбелязва важен крайъгълен камък в стратегията на ЕС за ваксиниране след бавния старт на имунизация, но също така маскира големите различия между отделните страни членки, като някои от тях са надвишиха с доста целта от 70%, докато други в по-бедния източен регион на блока са далеч назад.

Малта е ваксинирала напълно над 90% от пълнолетното си население, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Ирландия и Португалия пък са имунизирали над 80% от пълнолетното си население, а Франция – над 70%, според последните данни на ECDC.

Според ECDC обаче България е ваксинирала напълно едва една пета от пълнолетното си население, а Румъния – около 30%.

В същото време други източни държави като Хърватия, Латвия, Словения и Словакия са имунизирали около половината от гражданите си възраст над 18 години.

Броят на 100 на администрираните ваксини на 100 души при повечето държави от ЕС означава, че над 50% от хората са получили по две пълни дози от Covid ваксини. България остава твърдо на последна позиция по темп на ваксинация.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърция се готви за бурята Медея

Димитър

Бербел Бас бе избрана за председател на германския Бундестаг

Димитър

Полша, Унгария и Словакия удължават забраната за внос на украинско зърно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy