СВЯТ

Фон дер Лайен: Има слаб прогрес в Брекзит преговорите, следващите няколко дни са критични

Председателят на ЕК заяви в сряда, че не може да каже дали ще има търговска сделка с Великобритания, но е отбелязан известен напредък, като следващите няколко дни ще бъдат критични.

„Както стоят нещата към момента, не мога да ви кажа дали ще има сделка или не. Но мога да ви кажа, че сега има път към споразумение. Пътят може да е много тесен, но е налице“, посочи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Брюксел.

„Намерихме път напред по повечето въпроси, но два въпроса все още остават нерешени: равнопоставеността и рибарството. Радвам се да съобщя, че проблемите, свързани с механизма за прилагане и съблюдаване на новите правила, вече са решени до голяма степен. Следващите дни ще бъдат решаващи“, каза тя пред евродепутатите, съобщава Ройтерс.

Великобритания и ЕС са към края на проблемните преговори, целящи защитата на двустранна търговска търговия за около 1 трлн. долара след 31-ви декември, когато Обединеното кралство завършва преходния си период в най-големия търговски блок в света.

Фон дер Лайен заяви, че дискусиите относно достъпа до риболовните води на Обединеното кралство за корабите на ЕС са „все още много трудни“, но преговарящите са продължили напред по другия най-спорен елемент на преговорите – гаранции за лоялна конкуренция за компаниите.

„Що се отнася до стандартите, ние се договорихме за силен механизъм за запазване (клаузи за нерегресия). Това е голяма крачка напред. И това е да се гарантира, че нашите общи високи трудови, социални и екологични стандарти няма да бъдат подкопани“, каза Фон дер Лайен само две седмици преди Великобритания да излезе окончателно от единния пазар и митническия съюз на ЕС.

„Все още остават трудности по въпроса как наистина да бъде осъществена една честна конкуренция в бъдеще. Но също така се радвам да съобщя, че проблемите, свързани с решаването на бъдещи спорове относно постигнатите договорености, са до голяма степен решени“, отбеляза шефът на ЕК.

Липсата на сделка би навредила на икономиките от двете страни на Ламанша, като може да засегне негативно пазарите, да доведе до безпорядък по границите и би причинила хаос във веригите за доставка в Европа, докато старият континент се бори с втората вълна на Covid-19.

Помолен да коментира забележките на Фон дер Лайен, британски официален представител каза: „Постигнахме известен напредък, но все още сме много отдалечени по ключови области“.

Преди малко посланиците на страните членки одобриха предложените от Комисията извънредни мерки в транспорта, в случай на Брекзит без споразумение.  За да влязат в сила, те трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент, което се очаква да стане на пленарната сесия преди края на годината.

Източник: БНР

Подобни публикации

Изборите в Косово – на 14 февруари

Димитър

Туристи от страни извън ЕС в Гърция – само от държави с висок праг на ваксиниране

Димитър

Зверев отхвърли обвинението за насилие към майката на дъщеря му

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy