СВЯТ

Французите очакват ефективни Covid ваксини, но не са съгласни да са задължителни

Французите като цяло имат доверие на публикуваната в медиите информация за ефикасността на разработваните ваксини срещу Covid-19, но повечето не са съгласни ваксинацията да е задължителна. Това показват данни от допитване на социологическата агенция „Елаб“, цитирани от БТА.

60 на сто от французите са на мнение, че няма смисъл ваксинирането срещу коронавируса да е задължително за цялото население в следващите месеци, посочват социолозите, като отбелязват, че преобладаващата част от далите този отговор са във възрастовата група 25-34 години.

Само 21 на сто от участвалите в допитването са за задължително ваксиниране, а 19 на сто нямат отговор.

64% от французите смятат, че очакваните в скоро време ваксини ще са ефективни, но само 40 на сто са съгласни сега да им инжектират препарата.

От 46-те процента, които не желаят в скоро време да се ваксинират, 54 на сто се опасяват от странични ефекти, 29 на сто нямат доверие на лекарите и клиниките, а 11 на сто казват, че не се страхуват от заразата.

От 30 октомври във Франция е въведен локдаун. Президентът Еманюел Макрон нареди ограниченията да включват затваряне на кафенета, ресторанти, барове, спортни зали и клубове, магазини, без тези за стоки от първа необходимост.

Според данните на „Елаб“ обаче гражданите се обявяват за отваряне на библиотеките и книжарниците (79%), магазините за дрехи и бижута (74%), ресторантите (61%), за отваряне на киносалоните, театрите и музеите (48%).

За отваряне на баровете настояват 36 на сто, а 39 на сто – за възможност да посещават спортните зали. 41 процента са за възобновяване на службите в местата за молитва.

Същевременно повторното въвеждане на локдаун подкрепят 72 на сто от анкетираните, а след 30 октомври броят им дори нарастна с 1 пункт.

Вчера във Франция починаха още 427 болни с короновирусна инфекция, но броят на пациентите в реанимация намаля за втори пореден ден. В реанимация са 4759 души, а за едно денонощие са били приети още 361. В различни болнични отделения са настанени общо 32 811, при 33 500 ден по-рано, съобщава Франс прес.

Източник: БНР

Подобни публикации

Изборите в Косово – на 14 февруари

Димитър

В Европа затягат мерките срещу Covid-19

Димитър

Камарата на представителите одобри мерки в защита правото на аборт

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy