ВАЖНИ СВЯТ

Френският парламент одобри предложението на Макрон за ваксинационен Covid пропуск

В четвъртък парламентът на Франция одобри плановете на президента Еманюел Макрон за въвеждане на ваксинационен пропуск, за да се помогне за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон.

По-рано тази седмица Макрон каза пред вестник Le Parisien, че иска да направи живота на тези, които отказват да се ваксинират срещу Covid-19, толкова сложен, като ограничи достъпа им до обществени места, така че в крайна сметка те да бъдат принудени да се имунизират.

Повече от 90% от французите на възраст над 12 години са получили поне две дози, показват правителствени данни. Министърът на здравеопазването Оливие Веран каза, че рекорден брой хора от началото на октомври насам са получили в сряда първата доза от Covid ваксина, след като коментарите на Макрон стана публично достояние.

Законодателите в долната камара на френския парламент приеха законопроект, включващ и ваксинационен паспорт, малко след 05.00 часа тази сутрин след заседание през цялата изминала нощ, като мнозина от тези, които гласуваха против законопроекта, бяха от крайнодесните или крайнолевите.

Законът ще бъде внесен в Сената (Горната камара) преди окончателно да бъде гласуван в Националната Асамблея на Франция.

Хората във Франция от няколко месеца трябваше да показват или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за Covid-19, за да влязат в различни места като кина и кафенета и да използват влакове. Но с нарастването на инфекциите с вариантите Делта и Омикрон, правителството реши да премахне в новия законопроект опцията за представяне на отрицателен Covid тест.

Правилата за ваксинационен пропуск ще се прилагат за лица над 16 години, а не за над 12, както първоначално поиска правителството.

Редица европейски държави са изправени ред важния въпрос дали да принудят гражданите да се ваксинират задължително. В сряда Италия направи ваксинацията срещу Covid-19 задължителна за хора на възраст над 50 години, като учителите и служителите в общественото здравеопазване вече бяха  задължени да се имунизират.

Френският премиер Жан Кастекс каза, че страните, които са преминали към задължителни ваксини като Италия и Австрия, имат по-ниски нива на ваксинация от Франция.

Той заяви в четвъртък, че се надява ваксинационният Covid пропуск да влезе в сила на 15 януари, както е планирано. Премиерът обясни, че пускането на документа, който заменя съществуващия здравен пропуск, сега зависи от Сената.

Кастек също така каза, че Франция почти е достигнала ваксиниране на 92% от население, добавяйки, че въвеждането на пропуска за ваксина мотивира много хора да се имунизират. „Има значителен напредък“, отбеляза той и добави, че сегашният процент на ваксинация все още „не е достатъчен“.

Той също така каза, че Франция е готова да премине към четвърта ваксинационна доза срещу Covid-19, когато му дойде времето.

В сряда Франция регистрира рекорд от повече от 332 000 нови случая на Covid-19 през последните 24 часа и още 246 смъртни случая в болници.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентски избори в Иран

Димитър

Руски съд решава за искането за замяна на условната присъда на Навални с ефективна

Димитър

Шарл Мишел: Изправени сме пред нов тип заплахи – хибридни и кибератаки, дезинформация

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy