БЪЛГАРИЯ

Церемонията за годишнината от гибелта на Левски в София – само с гвардейци

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София ще бъдат отбелязани 148 години от гибелта на Апостола. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна – само с участието на гвардейци и без речи на политици, като целта е да няма струпване на много хора на едно място.

Блянът на чистата и свята република никога не умира, написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук. „Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи“, пише още държавният глава.

С същите вечни думи на Дякона – „Дела трябват, а не думи“ премиерът Бойко Борисовн отправи посланието си по повод годишнината, придружавайки поста си със снимка на паметника на Васил Левски в София.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Левски в столицата. По думите ѝ заветът му за свобода остава неизпълнен:

„Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната свобода – доколко сме силни, доколко наистина народното дело е преди всичко, така както той ни завеща, доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и още много да работим. И сега всеки от нас трябва да направи тази равносметка“.

Студенти от различни висши училища поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София. Пред „Хоризонт“ председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев заяви:

„С днешната дата е ясен факта, че това е безсмъртието на Апостола и той не е само минало. Той е настояще, той е и бъдеще и съм щастлив от това, че въпреки пандемията, много млади хора има тук, студенти, и това показва само едно – че този идеолог Васил Левски, този организатор и лидер, е най-добрият пример и за българските студенти в България и не само – и за всички млади хора, което може само да ни радва, че той остава трайна следа в нашите мисли и виждания занапред“.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

В 17 ч. в храма „Света София“ ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата „Свети Александър Невски“ ще бият по повод възпоменанието. В 17,45 пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя пред паметника от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

Българското национално радио ще предава пряко възпоменателната церемония. Началото е 15 минути преди 18 часа.

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика.

 

В Плевен ръководството на общината ще почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на Свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки

С различни прояви във всяко училище се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции ще сведат глава пред паметника на Апостола през целия ден. Какво се пази в Регионалния исторически музей, свързано с пребиваването на Левски в Плевен и организирания комите в града, разказва Нели Станева, ръководител на отдел:

„Апостола често е посещавал Плевен, потвърждение за което намираме в личния му бележник, в негови писма. Фактите показват, че тук сред плевенските дейци неговият престой и укриване са добре организирани и Левски се чувства в безопасност“.

Гордост за музейните специалисти са два оригинални предмета – уставът на БРЦК, отпечатан в Женева през 1870 г. и печатът на привременното правителство.

Подобни публикации

УС на ДФЗ решава как да се разпределя подпомагането във връзка с кризата

Димитър

Румен Радев е домакин на официалния прием в Централния военен клуб по случай Трети март

Димитър

Кампания „Не се пречупвай“ за остеопорозата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy