БЪЛГАРИЯ

ЦИК закри едно звено, но отвори ново – „Технологии за гласуване“

Централната избирателна комисия (ЦИК) закри звеното си „Информационно и комуникационно осигуряване“,  в което от 7 щатни бройки е заета само една въпреки проведените конкурси.

За сметка на това се открива ново звено „Технологии за гласуване“. То ще се занимава  освен с организацията на машинния вот и с въвеждането на  електронно дистанционно гласуване, обясни председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

„За 2021 година поради липса на длъжности със специфична професионална компетентност при подготовката и провеждането на машинното гласуване, за Комисията системно възникваше необходимост от сключване на граждански договори с външни експерти с експертиза в тази област. Включително и изборите, които ще бъдат произведени на 2 октомври, Централната избирателна комисия ползва услугите на експерти, които са софтуерни специалисти“.

Новото звено „Технологии за гласуване“ ще е отговорно и за информационната сигурност на ЦИК, 7 ще са щатните бройки, включително системен архитект, разработчик софтуер, програмист аналитик.

Източник: БНР

 

Подобни публикации

Ученик на 13 години е сред новозаболелите от COVID-19 в Сливенска област

Димитър

България дарява на Кралство Бутан 172 500 ваксини срещу COVID-19

Димитър

Шефът на Топлофикация: Столичани няма да имат проблеми с парното и топлата вода

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy