БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ЦИК: Избирателната активност към 11 часа е 8,97%

Избирателната активност към 11часа е 8,97%, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Това е малко по-висока активност от тази на вота на 2-ри октомври 2022 г., когато към 11.00 часа бяха гласували 8,89% от хората с право на вот.

До момента най-много гласували има в Монтана – 14,07%, а най-малко в Пловдив-град – 6,16%.

От ЦИК съобщават, че от 9611 – 45 машини не са стартирали. На тези места гласуването продължава с хартиени бюлетини.

На въпрос на БНР дали причината не е в хартията, Матева отговори: „На този въпрос ще отговори фирмата, на която е възложено изпълнението. Сертификатите са предоставени от „Сиела“ по обществените поръчки, които сме правили и е определена „Сиела“ за изпълнител. Същата по вид хартия е доставена от печатницата от БНБ и не би трябвало да има проблем с тази хартия“.

Матева съобщи, че има множество сигнали, че върху бюлетини от машини не се поставя печат. Нека това да се прави оттук нататък, призова тя и увери, че досегашните такива бюлетини ще се отчитат като действителни.

„Работи се нормално. Извън страната имаше няколко сигнала, че не са се явили членове на секционни комисии. Взето е решение, попълнени са съставите. Всичко е наред със съставите на СИК-овете“.

„До 11.20 часа в ЦИК е постъпила 1 жалба и тя касае нарушение на гласуването извън страната – че член на СИК не владее български език. Има постъпили 21 сигнала. Основните са за нарушения на секционни комисии, като приканване за машинно гласуване, нарушения в организацията на работа в секционната комисия“, посочи говорителят на ЦИК. По думите й сигналите са препратени по компетентност към съответните районни избирателни комисии. Ако има действителни нарушения, те ще дадат указания на членовете на секционни комисии.

Днес се гласува в 12 905 секционни избирателни комисии. От тях 302 са подвижни, 224 са в болнични заведения и други заведения за социални услуги. 24 са в места за задържане.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министърът на отбраната иска КС да се произнесе за военното обучение в мирно време

Димитър

Националите си разделят почти 5 млн. долара при класиране за световно

Димитър

Путин отмени плановете за щурм на завода „Азовстал“ в Мариупол, вместо това нареди негова блокада

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy