БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ЦИК: Няма да разрешим употреба на допълнителните машини дори и за части

Централната избирателна комисия не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части. Това обяви пред БНР говорителят на комисията Цветозар Томов, след като стана ясно, че в свой склад фирмата-доставчик „Сиела Норма“ съхранява 199 устройства, а други 228 са в двора на склада на „Каргопартнерс“. Томов коментира, че има разминавания в обясненията на фирмата, за което е сезирана ДАНС и вътрешния министър.

Рашков разпореди спешна проверка на машините за гласуване на „Сиела Норма“

По думите му се подкопава доверието във вота тази неделя, затова е поискана и охрана на въпросния склад на Сиела Норма:
„Трябва да направим всичко възможно, за да успокоим хората, защото това е, което мен ме притеснява. Не ме притеснява, че някой може да вкара нерегламентирано машината преди изборите. Това няма да се случи! Напрежението дни преди изборите е силно притеснително! Полезният ход е да наложим строг контрол върху използването на тези устройства, тъй като това би могло да успокои хората – да ги убедим, че независимо от това, че рискът е чисто хипотетичен, ако се използва някоя от тези машини в изборите, независимо от това да не допуснем машина, която не е собственост на ЦИК, да бъде употребена по какъвто и да е начин на предстоящите избори“.

На брифинг пред сградата на ЦИК, четирима членове на комисията, от една партия, настояха да има 100 процента контролно броене на разписките от машинния вот. Георги Баханов коментира, че решението на ВАС за контролното броене не забранява да се броят разписките на 100%:

„Върховният административен съд, ако се запознаете със самото решение, отмени решението за методичните указания единствено и само в частта за отчитане на машинното гласуване – че не трябва да бъде в отделен протокол, 100-процентово броене. Кое наложи да се внася отново в ЦИК, нейн член, проект за изменение на това решение за 30% преброяване?“.

Йордатка Ганчева допълни:
„На фона на създалата се ситуация, считам че 100-процентовото броене е една от гаранциите за сигурността и прозрачността на изборния процес“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Започна протестът на земеделците

Димитър

България отбелязва 114 г. независимост

Димитър

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy