БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ЦИК: Няма забавяне при постъпващите от ОИК изборни документи

Осем Общински избирателни комисии (ОИК) вече предадоха протоколите от изборите за повторна обработка в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова очаква всички документи да са постъпили до края на утрешния ден:

„Очакваме общинските комисии да започнат да предават документите. Ще успеем в срок да обработим постъпващите документи. Няма забавяне. Ние говорим все пак за местни избори, ако се върнем назад към изборите през 2015 и 2019 г.. Сега в ранния следобед колегите от столичната ОИС ще са готови. При положение, че има 3-4 вида избори в София, а не един, естествено, че и времето е 2-3-4 пъти повече от едни национални избори. Така че няма забавяне, когато сравняваме едни местни избори с местни избори, а не местни с национални избори“.

„Срокът, в който трябва да дойдат всички общински избирателни комисии, е до края на 31-ви октомври“, посочи още председателят на ЦИК

На въпрос: „Ако ВАС днес се произнесе за машинното гласуване, какво ще следва на втория тур?“, Камелия Нейкова отговори:

„Нека да се произнесе Върховният административен съд. В зависимост от решението на ВАС, разбира се, че ЦИК ще предприеме необходимите действия съобразно указанията“.

Вече осем са общините, които предадоха протоколите си в Централната избирателна комисия. По данните на преброителя „Информационно обслужване“, въведени от протоколите на общинските избирателни комисии, на първи тур над необходимия праг от 50% минават кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ, Живко Тодоров от ГЕРБ отново поема Стара Загора. Досегашният кмет Станислав Владимиров печели в Перник, кметът на ГЕРБ Калин Каменов отново ще бъде на кметския стол във Враца.

В Кърджали Ерол Мюмюн е новият кмет от ДПС. В Ямбол печели досегашният кмет Валентин Ревански. Златко Живков, кметът на Монтана, получава пореден мандат. Дарин Димитров, досегашният кмет от ГЕРБ, ще бъде отново кмет на Търговище.

В останалите областни градове ще има балотажи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Инвестициите в летище „София“ ще бъдат в 3 направления

Димитър

4467 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Мобилен кабинет за имунизация в Плевен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy