БЪЛГАРИЯ

ЦИК: 10 машини не са могли да бъдат стартирани

Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвориха врати в 7 ч. и ще затварят в 20 часа вечерта – с възможност да се гласува до 21.00 ч., ако пред помещенията има още желаещи. За 240 депутатски места в 45-ото Народно събрание се борят 6895 кандидати. Общо 30 партии и коалиции участват в изборите днес. Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци. В страната ще може да се гласува в над 12 000 секции, като в 9398 от тях има и машини.

Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко заради технически проблем с машините – 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От комисията съобщиха, че към 9 часа общият брой на подвижните избирателни секции в страната е 283. От тях в болници са 199, за карантинираните те са 46, а в местата за задържане те са 12, има секции и в домовете за възрастни хора.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров разказа за БНР как е започнал изборният ден и работят ли машините за вота:

„Доколко са заработили, ще знаем към 11 ч., когато ще можем да имаме пълна картина или обратна връзка с всяка една от районните избирателни комисии. Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден. Освен това имаме съобщение за една неработеща машина в Горна Оряховица, но това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в нашите правила.“

Има ли сигнали от Велико Търново от РИК, че машинният вот ще бъде спрян

„Там има проблем с бюлетината, но още не се е събирала Комисията. Това е решение, което може да вземе само Централната комисия“.

Точният брой на подвижните избирателни секции по болници и за карантинирани

„Към 11 часа ще можем да покажем цялата статистика, включително и броя на членове на секционни комисии, колко са мъжете, колко са жените, ако някой иска да следи числата в статистиката“.

Има ли сигнали за нарушения в предизборния ден и до днес

„Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Доц. Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“

Димитър

Петков: Войната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона

Димитър

Започва ваксинирането на учители и възрастни хора в социални домове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy