БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Църквата почита паметта на св. Харалампий. Освещава се първата реколта мед

Православната ни църква отбелязва паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец – светец от първите векове на християнството, който и до днес е почитан като настойчив застъпник за хората при болести, бедствия и всякакви тежки беди. Църковните свидетелства разкриват непоколебимата му вяра и мъжество при мъченията, на които бил подложен в старостта му, както и горещата му молитва за всички хора – Бог да им даде здраве, душевно спасение и да умножи земните им блага. В богослужебната традиция е установено при различни случаи на злострадание да се чете молебен канон към св. Харалампий, а днес, в деня на неговата памет, да се освещава първата реколта мед.

Скъпият на много вярващи сърца св. Харалампий е живял през втория и началото на третия век. Бил епископ в Магнезия, град в гръцката област Тесалия. По онова време римският император Септимий Север предприел гонения срещу християните. Без страх епископ Харалампий изповядвал вярата си и се стараел да отклони хората от идолопоклонството. Бил изправен на съд и напразно увещaван да се поклони на езическите богове. Бил предаден на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки. Раните му заздравявали по необичаен начин. Свидетели на твърдата му вяра и чудните изцеления, мнозина повярвали и приели мъченичество. Мъжествено, сякаш недокоснат от страданието, с Божията сила св. Харалампий изцерявал болни и правел много чудеса.

„Идолопоклонството го е изобличавал – по това може много да се разсъждава. Кои са днешните идоли на човека.“

Източник: БНР

Подобни публикации

750 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Отменят общинските сурвакарски фестивали в Радомир и Брезник

Димитър

Драги иска среща на Г-20 заради Афганистан

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy