БЪЛГАРИЯ

Части от община Царево все още са без ток след водното бедствие

Части от община Царево все още са без ток. Това заяви за БНР кметът на града Георги Лапчев.

„Най хубавото е, че дъждът спря. Вече имаме проводимост в почти всички населени места. Няма такива, които да са откъснати, но отново казвам, искам да направим обследване на цялата пътна артерия, за да сме напълно сигурни, че достъпа е напълно безопасен. Не е коректно да бъде пускано сега електричеството, тъй като все още има много високи води на части от местата, които бяха заляти. До няколко часа абсолютно навсякъде електроподаването ще бъде възстановено. Ток в момента няма на „Дюнер гьол“, на части от „Оазис“ на т.нар. къмпинг „Арапя“. Всички онези, които не е могло да предоставят там, където са били по принцип настанени за сметка на общината в други хотели“, поясни той.

В община Царево е обявен ден на траур в памет на жертвите от наводненията.

След рекордни валежи и преливане на реки и язовири, под вода се оказаха къщи, хотели, къмпинги и пътища от Лозенец до Синеморец. В морето между стария и новия град в Царево бяха открити телата на мъж и жена, още трима души се издирват.

Пътят Бургас – Царево вече е проходим, след като водата от придошлите реки залели пътя- Дяволска и Караагач се оттече.

Властите имат достъп до всички населени места в община Царево.

Една е потвърдената жертва на наводненията в общината, посочи кметът и допълни, че двама души остават в неизвестност.

Според премиера Николай Денков, който вчера се включи в работата на сформирания Кризисен щаб, единствената причина за водното бедствие в Царево са рекордните валежи. Той предупреди, че водата в мрежата е замърсена и може да се ползва само за битови нужди.

Заради наводненията в община Царево остава затруднен достъпът до селищата на юг от града като Ахтопол и Синеморец. Това заяви за БНР директорът на Пожарна безопасност главен комисар Александър Джартов.
„За момента е затруднен достъпа до Кости, като е разрушен и моста, който е след Царево, в посока Ахтопол. Лесно не може да се слезе, защото има един обход, като пътя, през който следва да се мине, също е повреден, така, че апелирам хората да не пътуват в тази посока“ – заяви комисар Джартов и допълни, че работата по възстановяването на моста ще започне днес. Заради опасност от токови удари редица места във и около Царево остават без електричество захранване, включително къмпинг Оазис и сградата на пожарната в града. Не се очакват валежи, а нивата на язовирите и реките в общината са под контрол. Имаме разположени помпи и на двата язовира – и на „Хаджи Яни“, и на „Потурнашки“, така, че още вчера започва са спада тяхното ниво и в момента е безопасно“, обясни Джартов.
Двама души, които остават в неизвестност след бедствието в Царево, са били издирвани и чрез дрон с термокамера, но издирването в морето ще продължи, само ако се прецени, че е безопасно, каза още директорът на пожарна безопасност. В 8 часа започва заседание на кризисния щаб в града.

Източник: БНР

Подобни публикации

ПП нарече „спекулации“ разпространяван в някои медии проектокабинет

Димитър

Две парламентарни комисии ще гледат две предложения за военна помощ за Украйна

Димитър

Промени в закона уреждат корекции в сгрешените винетки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy