БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Черешова Задушница е

Днес в Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре – на 50 дни след Възкресение Христово, Денят на Христовата Църква.

Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината това е най-разпространеният плод, който често се добавя към трапезата за помените заедно с житото и питките.

В православната традиция, за душата на починалите най-важни са молитвата и милостинята. За Задушница много хора записват имената на починали свои близки, за да бъдат споменати по време на Заупокойната литургия и Панихидата, които се отслужват в храмовете.

Столичната община осигурява допълнителен транспорт днес. Общините в Бургас, Варна, Дупница, Перник и в други по-големи населени места променят в маршрутите на обществения транспорт за улеснение на гражданите, които искат да посетят гробищата.

Източник: БНР

Подобни публикации

МФ публикува списък със свързани лица със санкциите по закона „Магнитски“

Димитър

БНО е първата партия, подала документи за участие в изборите на 2 април

Димитър

НЦТХ с апел за кръводаряване в навечерието на Великден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy