БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Честваме 145 години от освобождението на София

На 4 януари честваме 145 години от освобождението на София. От 10.00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя“ ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите воини. Камбаните на столичните храмове ще огласят годишнината. На първата година след освобождението на София градската управа взима решението 4-ти януари да бъде обявен за празника на града – традиция, която се спазва всяка година, припомня кметът Йорданка Фандъкова:

„В днешния ден изразяваме нашето признание към всички войски, които оставят костите си по нашите полета за освобождението на града и разбира се на българските опълченци. А също така благодарим и чуждите консули, благодарение на които нашият град остава спасен, не бива опожарен както са предварителните планове на войските, които напускат града. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност“.

От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част пред Паметника на българските опълченци. В Галерия на открито в Градската градина ще бъде представена изложбата „Една млада столица пътува по света“ с най-интересните литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com. Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей ще работят с безплатен вход за посетителите.

Източник: БНР

Подобни публикации

Медведев записа 20-а поредна победа и е на финал в Австралия

Димитър

Новозаразените с коронавирус са 46, няма починали

Димитър

НОИ разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy