БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Честито Възкресение Христово!

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София Врачанският митрополит Григорий донесе Благодатния огън. Той води и пасхалното богослужение там в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храма.

За втора година в условията на пандемична обстановка се извърши празничното пасхално среднощно бдение в катедралата. Служението започна с литийно шествие на храмовото духовенство, изнасяне на иконата на Възкресение и Евангелието. Шествието се отправи и до Синодалната палата, където получи донесения от Ерусалим Благодатен огън.

„Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината“, каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит. Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи. В словото се казва още:

„Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата божия милост към човека – за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели.“

Вярващите дойдоха да получат благословия и да споделят празника:

„Пожелаваме много щастие на семейството си, на децата си най-вече, на внуците, успех занапред и да се оправи държавата ни и целия свят.“

„Да се отървем от коронавируса.“

„Здраве и благоденствие на българския народ.“

„Пожелавам да има спасение за всички хора.“

„Да има светли Христови празници, да пребъдат нашите деца, внуци, пра- прапоколение тук, на българска земя.“

„Здраве и обич към цялата планета.“

Службата продължи с пасхален канони и света литургия. Днес ще се отслужи и Второ Възкресение.

В Пловдив посрещнаха празника с богослужение и ритуално обикаляне на църква, като по традиция най-масово посетената проява беше при храма „Света Богородица“.

„Богослужението за Възкресение Христово, Пасха и архиерейската Света златоустова литургия започнаха още в 23,30 в храма „Света Богородица“. Службата беше оглавена от пловдивският митрополит Николай.

Празникът премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

„Христос Воскресе. Надявам се всички да сме живи и здрави и така с този пламък да го запазим всички и до в къщи, надявам се чашката да издържи дотогава“.

„Обикаляйки около църквата тази вечер, усетих това, което нашата вяра наистина символизира – възкръсването на Христос е символ затова, че каквото и да се случва винаги може да е по-добре, винаги можем да възкръснем, така че всички тегоби, които ни предстоят ще бъдат преборени, стига да вярваме, че могат да бъдат преборени“

Тържествената програма по случай Великден продължава и днес с отслужване на пасхалната вечерня от 11 часа сутринта в църквата „Света Марина“, а от 17 часа на площада пред общината ще има и голям празничен концерт.

В Бургас с по-малко хора, но при спазване на мерките за безопасност, храмовете в града посрещнаха Възкресение Христово. За здраве и за по-добро бъдеще на държавата помолиха хората.

Десетки бургазлии се събраха пред църквата „Св. Иван Рилски“. Точно в полунощ отец Николай извести:

„Христос Воскресе!“

„Воистина Воскресе!“

Много по-малко бяха хората в сравнение с годините преди пандемията. Нямаше струпване, нямаше и дълга църковна служба.

За какво се помолиха хората?

„За здраве, да се оправи държавата, хората да бъдат много щастливи.“

„Аз мисля, че ако човек вярва, че всичко ще се оправи, ще бъде така. Празникът за мен е предимно вяра – вяра в доброто, в бъдещето и в Господ. Ние празнуваме Него.“

В Ловеч много вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на града, помолиха се здраве и отнесоха по домовете си благодатния огън.

Пред катедралата в Ловеч митрополит Гавриил оповести Христовото възкресение:

„Възкресението Христово е победа на живота над смъртта. Христовото възкресение дава на човека сили, които го преобразяват. Нека Господ ни дарува здраве, радост, мир, любов съм него и към хората. Честит празник! Христос Воскресе!“

Вярващите се помолиха най-вече за здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън:

„За мир и любов помежду си.“

„Да се помолим за здраве, за Божията благословия. В тези трудни времена, в които живеем Господ да ни пази и да ни закриля.“

„Да възкръсне доброто в българите. Да успеем да се смирим и да бъдем мъдри“.

„Благодатният огън да ни носи здраве, благословия, благодат и мир“.

В Плевен стотици православни християни посрещнаха Великден в трите храма в града. Те отнесоха в домовете си от благодатния огън и най-много си пожелаваха здраве.

Отец Венци Христов води пасхалната служба в храм „Света Троица“, който е на 123 години.

Ето какво заявиха миряни пред БНР:

„Според мен ни е необходимо да разбираме другия човек, различния от нас. Това е най трудното, защото ние сме заживели, благодарение, може би на случващото се, заживели сме сами в собствения си свят измислен, когато другият човек го няма, значи няма нищо, няма ни и нас“.

„За съжаление смирението е малко, а напрежението е голямо. Толкова много негативна информация на политици. Те трябва да се смирят. И не само ние православните християни, но всички, целият свят трябва да се смири, което е много трудно. За Господ няма невъзможни неща“.

„Но да се молим преди всичко за спасението на душите“.

Възкресение Христово посрещнаха и вярващите от Силистра, където Пасхалната света литургия беше отслужена от Доростолския митрополит Яков и местното духовенство.

Десетки силистренци се събраха в православния катедрален храм „Свети свети първоапостоли Петър и Павел“, където изслушаха песнопенията за делата и подвизите, извършени от Спасителя.

Когато настъпи полунощ, всички излязоха на двора, огласен от тържествения камбанен звън и изпълнен с още и още прииждащи богомолци.

Преди да си тръгнат, отнасяйки вкъщи запалените си свещи, силистренци си пожелаха:

„Възкресение нека във всеки от нас да възкръсне доброто, да станем един към друг по добри и да има любов помежду ни“.

„Здраве, здраве и здраве. Всичко друго се постига и се купува. Имаме нужда да вярваме. Много голяма нужда имаме да вярваме. Вярата е един вид лекарство за душата“.

Днес с вкусни гозби и дъхави козунаци вярващите ще ознаменуват края на постите.

Христовото Възкресение посрещнаха стотици вярващи и във Видин пред катедралния храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“. Митрополит Даниил отслужи пасхалното богослужение.

Всички храмове в Сливен се изпълниха с вярващи, които точно в полунощ се поздравиха с „Христос Воскресе“. В централния храм „Св. Димитър“ десетки християни дойдоха, за да получат Благодатния огън, който бе донесен от специални пратеници, които го очакваха на летището в София.

Отец Евгений възвести тази нощ Христовото Възкресение пред храм „Св. Димитър“:

„Христос Вокресе! Воистина Воскресе!“

По-рано Сливенският митрополит Йоаникий отправи своето Пасхално послание към свещенослужителите и християните от епархията:

„Нека тази радост всякога огрява сърцата на всички верни и да ги сплотява при извора на вечното веселие възкръсналия Христос Господ, амин! Христос Вокресе! Воистину Воскресе!“

Във великденската нощ хората се помолиха за здраве и спокойни дни:

„Здраве на близките, на приятелите, на най-близките хора, на роднините, успех и мир!“;

„За здраве при условие, че много хора си отидоха в пандемията и се надявам вече да приключи“.

„Господ да ни помага, да ни праща повече смирение и да не го оставяме по пътя“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Радостин Василев иска имунитетът на Борисов да влезе в дневния ред на НС

Димитър

БАБХ започва проверки във връзка с началото на активния летен туристически сезон

Димитър

Ограничение на движението по автомагистрала „Тракия“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy