ВАЖНИ СВЯТ

Шарл Мишел: „Катаргейт“ накърнява доверието в ЕС

Корупционният скандал „Катаргейт“, който разтърси Европейския парламент, е „драматичен и вреден за доверието в Европейския съюз“ и затруднява Брюксел да се справи с множество конкурентни кризи, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в ексклузивно интервю за „Политико“.

Мишел заяви, че е силно обезпокоен от обвиненията в престъпно сдружаване и пране на пари и корупция, повдигнати от белгийската полиция срещу настоящи и бивши членове на Европейския парламент през последните дни.

„На първо място трябва да си вземем поука от това и да предложим пакет от мерки, за да избегнем подобни неща – да предотвратим корупцията в бъдеще“, каза Мишел, бивш белгийски министър-председател, който сега е във втория си мандат като председател на Европейския съвет.

Но скандалът „ни затруднява още повече да се съсредоточим върху икономическите и енергийните кризи, които оказват влияние върху живота на европейските граждани в момента“, каза той.

Белгийската полиция арестува няколко души, сред които гръцкият евродепутат Ева Кайли и италианският ѝ партньор Франческо Джорджи, както и италианският бивш евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на група за борба за върховенство на закона.

Полицията запечата също така множество офиси в Парламента и иззе най-малко 1,5 млн. евро в брой след едногодишно общоевропейско разследване за предполагаема корупция и пране на пари.

Аферата, която се случи точно когато Световното първенство по футбол в Катар достигна своето кресчендо, затвърди образа на петролното кралство като зловредна намесваща се сила, а на ЕС – като мрачно игрище за корумпирани, правоимащи и самодоволни еврократи.

„През последната година ЕС е попадал в заглавията на световните вестници само няколко пъти – например, когато забранихме двигателя с вътрешно горене, а сега и с този корупционен скандал“, оплаква се пред „Политико” Валери Хайер, френски евродепутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Източник: БНР

Подобни публикации

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан

Димитър

САЩ шпионирали европейски политици с помощта на Дания

Димитър

Евролидерите подписаха сделката за търговските отношения с Лондон

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy