БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Шест партии и коалиции поискаха касиране на изборите в Хасково

Шест партии и коалиции поискаха касиране на вота за Общински съвет в Хасково. Жалба за непризнаване на изборните резултати и отмяната на гласуването за органа на местното самоуправление е подадена в Административния съд в областния център, съобщиха за БТА представители на политическите сили, които са внесли колективния иск.

Това са „Ние идваме“, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „БСП за България“, „България на регионите“, „Възраждане“ и „ВМРО-БНД“. Основанията ни са грубо нарушаване на изборния процес и манипулацията му, каза водачът на листата на „Ние идваме“ и новоизбран съветник Марин Райчев. Според него има основания да се твърди, че резултатът е бил съществено повлиян заради нарушенията и следва да бъде отменен.

Става дума за може би хиляди гласове – надписани, заличени или откраднати, коментира и кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници на „Възраждане“ Георги Георгиев. Към исковата молба има приложени и съответните доказателства, посочи водачът на листатата на „БСП за България“ Камен Тодоров. Ростислава Жекова от „ВМРО – БНД“ уточни, че решението за колективен иск е било взето още преди втория тур на вота в Хасково.

На първия тур на вота 41-членният Общински съвет бе попълнен според решението на Общинската избирателна комисия както следва: „БСП за България“ двама общински съветници, ГЕРБ – 14. „Български гласъ“ – четири, „Има такъв народ“ – един, „Ние идваме“ – трима, „Възраждане“ – двама, „България на регионите“ – трима, Движение за права и свободи – девет и „Продължаваме промяната – Демократична България“ – трима.

Междувременно още две жабли срещу вота, но в Общинската избирателна комисия (ОИК), е подал и кандидатът за кмет от „Български гласъ“ и водач на листата за общински съветници на партията Георги Иванов, съобщиха от изборната администрация. В едната останалият трети в надпреварата за кмет иска преразглеждането на решението на балотажа, а в другата – също избора на общински съветници.

Източник: БНР

Подобни публикации

1998 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Парламентът възобнови работата си по Бюджет 2022

Димитър

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе вота на недоверие на правителството

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy