СВЯТ

Шефът на ООН иска специално облагане на „неморалните“ печалби на петролните и газови фирми

Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно облагане на петролните и газовите компании, предаде Би Би Си. Той каза, че е „неморално“ за тези фирми да печелят от кризата.

Думите му идват в момент, когато увеличените цени на енергийните суровини заради войната в Украйна доведоха печалбите на тази индустрия до нови висоти. Общо четири от най-големите енергийни компании – „Ексън“ (Exxon), „Шеврон“ (Chevron), „Шел“ (Shell) и „Тотал“ (TotalEnergies), са спечелили почти $51 млрд. през второто тримесечие на 2022 г., което е почти почти два пъти повече в сравнение с периода преди година.

„Тази грозна алчност наказва най-бедните и най-уязвими хора, като унищожава единствения ни общ дом“, каза Гутериш.

„Настоявам правителствата да облагат тези прекомерни печалби и да използват парите за подкрепа на най-уязвимите хора в тези трудни времена.“

Гутериш предупреди, че високите енергийни цени ще имат широкообхватни последствия за домакинства и правителства.

„Много развиващи се страни, затъващи в дългове без достъп до финансиране, докато се борят за възстановяване от пандемията от Covid-19, могат да се окажат на ръба“, каза той и добави:

„Вече виждаме предупредителни сигнали за вълна от икономически, социални и политически катаклизми, която няма да остави незасегната страна“.

Източник: БНР

Подобни публикации

МВР на РСМ със сигнал до прокуратурата, тъй като художествено студио от Битоля водило деца в България

Димитър

Продължават боевете за Северодонецк и Лисичанск

Димитър

Парламентът на Кипър прие бюджета за догодина и излезе в предизборна ваканция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy