ВАЖНИ СВЯТ

Шефът на Червения кръст: На борба с недоверието за ваксините срещу Covid-19

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа – Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с „фалшивите новини“ за ваксините срещу Covid-19, които са се превърнали във „втора пандемия“, предаде БТА.

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че „за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие“, съобщи Асошиейтед прес.

Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането.

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава „нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу Covid в частност“.

Рока припомни за проучване на университета „Джонс Хопкинс“ в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу Covid-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция – от 51 процента на 38 на сто.

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само „западен феномен“. По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с Covid-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила.

„В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити“, посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за Covid-19.

Източник: БНР

Подобни публикации

Merck започва изпитване в последна фаза на експериментално лекарство за Covid-19

Димитър

Франция посреща националния си празник

Димитър

След 12-часови преговори Сърбия и Косово се договориха как да прилагат сделката за нормализиране на отношенията

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy