АВТО

Шофиране при зимни условия  – какви фатални грешки допускат шофьорите

Шофиране при зимни условия  – какви фатални грешки допускат шофьорите

Пътуването в зимни условия неминуемо налага корекции в стила на шофиране. Задачата на водача, както винаги, е да стигне здрав и читав от точка А до точка Б. Постигането на тази задача през зимата обаче се усложнява от факта, че глупостта и невниманието на много „пишман шофьори“ продължават да доминират по пътищата.

Не всички притежават необходимите умения да се справят с безопасното шофиране при зимни условия. Не става въпрос само за техниките за шофиране в извънредни ситуации. Шофирането през зимата е специфично само по себе си. Съществува огромен риск водачът да направи грешки, които да повлекат след себе си доста неприятности – викане на пътна помощ, а понякога развоят на събитията води и до още по-сериозни неща.

Какво е безопасното поведение на водача през зимата?

Съществуват няколко погрешни подхода, които стъжняват живота на шофьорите.

Пазете дистанция

Навикът на някои шофьори да се приближават до следващото превозно средство пред тях ги води директно към инцидент. Не само по зимен път, но и през лятото, когато асфалтът е сух. Това е странно поведение за възрастен, защото дори на децата им е ясно, че внезапното спиране на колегата отпред може да завърши сблъсък.

Твърде висока скорост

Ако карате с твърде висока скорост колата няма да има време да спре, преди да се сблъска с евентуално препятствие. Завиването с висока скорост по зимен път изисква много добри умения, а мнозина не ги притежават.

Водачът може да се уплаши от отказа на автомобила да се обърне, внезапно да изпусне педала за газ или да натисне спирачката. Но колата вече не се подчинява на контролите и се движи по траекторията си. Водачът стяга волана и автомобилът губи стабилност. За да предизвиквате съдбата, просто намалете скоростта предварително и се движете плавно и сигурно.

Понякога спирачките не помагат

Може да изглежда изненадващо за някои, но спирачките не помагат при всяко натискане на педала. На прави участъци те ви позволяват да намалите скоростта. При един завой реакцията на колата ще е различна, защото в действие влизат допълнителни сили, които я дисбалансират.

 

Подобни публикации

Обявените за незаконни проверки за неплатени глоби по границите ще продължат

Димитър

„Пътна полиция“ съветва шофьорите на леки коли да избягват Искърското дефиле

Димитър

Продажбите на нови коли в ЕС отново тръгнаха надолу

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy