СВЯТ

Щатът Ню Йорк повиши възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия

Американският щат Ню Йорк въведе нов пакет от мерки в отговор на зачестилия брой стрелби в САЩ с отнети човешки животи. Щатът покачи възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години.

Губернаторът Кати Хокъл се подписа под мерките, гласувани от местната власт в момент, в който все повече американци очакват действия от законодатели на фона на поредица от масови стрелби, една от които бе именно в щата Ню Йорк. Миналият месец в Бъфало 18-годишен уби 10 афроамериканци, за което му бяха повдигнати обвинения в местен тероризъм, породен от омраза. Приема се, че стрелецът е използвал легално закупено полуавтоматично оръжие.

Сега, освен че за закупуване на такова оръжие ще е необходимо да има навършени 21 години, ще има и изискване за разрешително, което означава преминаване на проверка. Новите мерки също предвиждат недопускане на носене на оръжие от хора, които са възприемани като заплаха.

Тези, които подкрепят новите местни закони, се надяват Ню Йорк да стане модел за други в страната, но разцеплението по темата на национално равнище и неохотата на някои законодатели не създават условия това да се случи.

Законодатели могат гласуват серия от мерки тази седмица, но към момента още не е напълно ясно какви ще са предложенията. В неделя демократът Крис Мърфи заяви, че фокусът на двупартийната група сенатори, които работят над варианти са финансиране за психично здраве, мерки за охрана на училища и „скромни, но въздействащи“ предложения за контрол на оръжията.

Забраната на полуавтоматичните оръжия и въвеждането на обстойни проверки не се обсъждат, каза още Мърфи.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Страхотен ден за Америка“: Облекчения в носенето на маски

Димитър

Ердоган допуска помирение със Сирия по модела с Египет

Димитър

Международна година за премахване на детския труд

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy