БЪЛГАРИЯ

Ще има ли нова община Обзор

Местен референдум за отделянето на град Обзор и още 6 селища от община Несебър се провежда днес. 2 114 са жителите, които имат право да гласуват по постоянен и настоящ адрес. Те ще отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор“.

Инициативата за обособяването на нова община обхваща град Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Паницово, Раковсково и Козница. Те се намират северно от Стара планина и на повече от 40 км от общинския център Несебър.

Гласуването на референдума преминава при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Димитрова обясни:

„Предвидени са дезинфектанти, ръкавици, прегради, защитни маски. Препоръчителна мярка към избирателите е да си носят собствени химикали“.

3 000 бюлетини са отпечатани за референдума, разкрити са 9 секции, като три от тях са в Обзор, а останалите – в малките селища.

Предложението, предмет на референдума, ще бъде прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 процента от имащите избирателни права и ако с „да“ са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.

При положителен вот, областният управител, в двуседмичен срок, трябва да внесе доклад в Министерския съвет.

Източник: БНР

Подобни публикации

Намалява подкрепата за Covid ограниченията, растат съмненията за ефективността на ваксините

Димитър

Условна присъда за безработен от Берковица, купувал гласове

Димитър

Таксите за обучение на студенти от 96 специалности ще се заплащат от държавата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy