СВЯТ

Ябълките и крушите могат да се окажат дефицитна стока във Великобритания

Ябълките и крушите могат да се окажат следващата дефицитна стока във Великобритания, след доматите, краставиците и чушките, съобщи „Гардиън“.

„Гардиън“ цитира Али Кейпър – ръководителка на Британската асоциация за търговия с ябълки и круши, която казва, че фермерите, които се занимават с отглеждане на този вид плодове, засаждат само една трета от дръвчетата, необходими за поддържане на овощните градини с аргумента, че имат много ниска възвращаемост от продажбите в супермаркетите.

Тя уточнява, че всяка година трябва да се засаждат 1 милион нови дръвчета, за да се поддържат около 5500 хектара овощни градини, които осигуряват необходимата продукция за Обединеното кралство Тази година са поръчани само 330 000 дръвчета.

Али Кейпър посочва, че основната причина за липсата на инвестиции е именно неустойчивата възвращаемост. Разходите на производителите на плодове са се увеличили с около 23%, в резултат на увеличаването на разходите за бране, енергия, транспорт и опаковане.

Всичко това става на фона на вече наложените ограничения в супермаркетите в продажбана на зеленчуци, сред които домати, краставици и чушки, като за основна причина се изтъква лошото време в Испания и Северна Африка, но се споменава и Брекзит.

Специалисти в селското стопанство смятат, че кризата може да продължи до месец май.

Източник: БНР

Подобни публикации

Италианската екологична асоциация Legambiente с доклад за престъпленията срещу околната среда

Димитър

Трети смъртен случай след ваксиниране в Норвегия

Димитър

14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy