БЪЛГАРИЯ

Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба

Няма условия за поскъпване на хляба, на маслодайния слънчоглед и на пшеницата, заяви в предаването „Панорама“ служебният министър на земеделието Явор Гечев, предава БТА. Така той коментира възможните последици от спирането на вноса на украинско зърно. Министерският съвет взе решение на свое заседание в сряда на територията на България да не бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна за периода от 24 април до 30 юни 2023 г.

Има достатъчно количества в България – такива, че трудно могат дори да се реализират, обясни министърът на земеделието.

„Аз съм първият, който ще поиска връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово. Няма такива условия“, заяви Явор Гечев. По думите му Министерството на земеделието е готово да посредничи, включително при търговията. Той съобщи, че е провел разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

Министър Гечев обясни, че се очаква Европейската комисия да предложи пакет от мерки, който засяга четири основни култури – царевица, пшеница, слънчоглед и соя, чийто внос от Украйна да се забрани до 5 юни. „През това време, ако имаме отпушване на пазара, ще можем да вдигнем сами бариерата. Можем напълно да се съобразим с европейското решение и да махнем националното. Винаги сме казвали, че ЕС трябва да е монолитен и трябва решенията да са европейски“, отбеляза той. Според него до вторник, до Съвета на министрите по земеделие в Люксембург, всичко е възможно да се промени.

Министърът на земеделието коментира и решението на служебното правителство да внесе в парламента закона за държавния бюджет, като се предвижда дефицит с 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева.

„Бюджетът отразява както реалната обстановка, така и нуждите, които бяха декларирани от самите политически партии“, посочи той.

Според него този бюджет отразява в крайна сметка възможностите на държавата и на обещанията, които партиите са дали. Партиите казаха, че не трябва да се вдигат данъци и да има ръстове на социалните разходи, отбеляза Гечев.

„Партиите заявяваха, че трябва да има вдигане на социалните разходи, да се запазят основните параметри на бюджета, да се повиши работната заплата и пенсиите, при запазване на бюджетния дефицит на 3%. Успех, на който може да го постигне“, каза министърът на земеделието.

„Надявам се на успех на Народното събрание в това начинание, независимо дали ще има кабинет“, добави той.

Източник: БНР

Подобни публикации

1021 са новите случаи на коронавирус, отново над 18% положителни проби

Димитър

„Аз помагам“ за изграждане на три нови центъра за децата с аутизъм

Димитър

Възобновена е работата по изграждането на исторически музей в Дупница

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy