БЪЛГАРИЯ

Янев и Заев: Тази трагедия ни сближава

Страшна трагедия се случи. 45 пътници са загинали, 12 деца. Благодаря на българските власти за бързата реакция. Това каза здравният министър на РС Македония Венко Филипче, който заедно с премиера Зоран Заев и външния министър Буяр Османи, пристигнаха в „Пирогов“, където разговаряха с всичките 7 оцелели след катастрофата на магистрала „Струма“.

45 души загинаха в автобусна катастрофа на магистрала „Струма“

В „Пирогов“ има членове на едно семейство, като най-малкият пациент е от това семейство – момиче на 16 години.

Венко Филипче благодари за оказанаха помощ от страна на спешните ни медици.

Буяр Османи заяви, че е имало бърза реакция от страна на властите в България и на лекарите.

Всички са стабилизирани, ще останат още ден-два и после ще ги прехвърлим в Скопие, съобщи Османи.

Премиерът на РС Македония Зоран Заев изрази благодарност към българските експерти. Благодарни сме за сътрудничеството, добави Заев.

Той каза, че седящите на задните седалки на автобуса са успели да счупят прозорците и да се спасят.

Автобусът е собственост на фирмата „Беса транс“, регистрирана в село Рашче, община Сарай. Фирмата е туристическа и често извършва превози Скопие – Истанбул, добави Заев.

Няма как премиер да знае дали превозното средство е било в техническа изправност. Професионалистите и разследващите ще кажат това, допълни Заев.

Директорът на болница „Пирогов“ проф. Иван Поромански съобщи, че хората са в добро състояние. Няма опасност за живота на нито един от седемте пациенти, предстои обработка на раните им.

Всичко каквото трябва за гражданите на РС Македония, се прави, както се прави за всеки друг гражданин, увери лекарят.

Той съобщи, че когато се реши и се стабилизират пациентите, ще бъдат освободени. Работим заедно с македонската здравна система, допълни Поромански.
По-късно македонският премиер се срещна с българския си колега Стефан Янев. Срещата беше в Министерския съвет.

„Днес е особен ден. Ден, който е белязан с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха девет български граждани. Трагедията и в момента се разследва. Разследващите органи трябва да свършат своята работа. Няколко часа по-късно, нова трагедия беляза днешният ден“, каза Янев и добави:

„Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни прави хора и съпричастни без значение каква националност са хората, които вече не са сред нас. Единственото, което може да направим е да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската държава, във всичките ѝ форми – по отношение на безопасността и разследването на такъв тип инциденти, работи бързо и е на място и в момента“.

„Ние сме и в добро, и в лошо заедно. Да, тази трагедия ще има влияние на нашите отношение. Позитивно, защото трябва да си помагаме, когато е тежко и да споделяме радостите“, заяви от своя страна Зоран Заев.

И двамата премиери призоваха да се изчакат заключенията на разследващите органи.

„Имаме информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Апелирам към професионалната етика и разбиране, трябва да има баланс за информацията, която излиза в момента, за информацията, която ще излезе от разследващите органи и за информацията, която ще получат близките на жертвите“, каза българският премиер.

Източник: БНР

Подобни публикации

Желаещите ваксина срещу Covid-19 медици се увеличиха на 45 хиляди

Димитър

Първо заседание на временната комисия „Гергов“

Димитър

Започна имунизацията срещу Covid-19 с ваксината на „Модерна“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy