ВАЖНИ СВЯТ

1.5 млн. турци в Германия имат право да гласуват на балотажа за президент на Турция

Започна гласуването за втория тур на изборите за президент на Турция в Германия. До 24 май 1,5 млн. имащи право на глас във федералната република са призовани да решат на балотажа между действащия президент Реджеп Тайип Ердоган и неговия претендент Кемал Кълъчдароглу.

Ердоган е смятан за фаворит както в страната, така и в чужбина преди втория тур, след като на 14 май за малко не получи абсолютно мнозинство на първия тур.

Фактът, че той се оказа пред своя претендент, е свързан и с гласовете от чужбина. От общо 3,4 млн. имащи право на глас избиратели от чужбина до урните отидоха само около половината. Но 57,7 % от тях гласуваха за действащия държавен глава.

Кълъчдароглу получи малко под 40 процента от гласовете. В Германия също гласуваха само около един от всеки двама имащи право на глас, но по предварителни данни 65% от тях са дали гласа си за Ердоган.

Миналата неделя управляващата Партия на Справедливостта и Развитието спечели парламентарния вот заедно с гласовете на ултранационалистическия си партньор – Партия на националистическото движение.

Наблюдателите очакват подобно поведение на гласоподавателите в чужбина и на предстоящите избори. Повечето от турските избиратели в чужбина живеят в Германия.

В Берлин възможността да се гласува в събота се посрещна с голям интерес. Стотици имащи право на глас турски избиратели започнаха да идват в събота сутринта в Генералното консулство на Хеерщрасе в квартал Шарлотенбург-Вилмерсдорф. Пред сградата се образуваха дълги опашки.

Източник: БНР

Подобни публикации

Всички пенсионери ще получат по 70 лева добавка за Великден

Димитър

Починалите от Covid-19 в Европа надхвърлиха 1 милион души

Димитър

В Судан не спират тежките боеве за контрол на страната

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy