ВАЖНИ СВЯТ

111 арестувани във Франция след поредните масови протести

111 души бяха арестувани във Франция след поредните масови протести, на който отново имаше инциденти.
Протестът на французите срещу пенсионната реформа „не губи сили“, твърдят лидери на френските синдикати. Според тях вчера на улицата са излезли 2 милиона души (според полицията те са били малко над половин милион). Ранени са десетки полицаи, но пострадали има и сред манифестантите.
Вчерашната стачка беше в по-малки мащаби от предишните. Опонентите на пенсионната реформа вече обявиха нов национален протест на 13 април.
Премиерът на Франция Елизабет Борн се опитва да успокои напрежението със срещи и социален диалог в провинцията. В интервю за вестник „Монд“ тя заяви, че „синдикатите не трябва да излизат унизени“ от ситуацията.
Всички страни на конфликта са в очакване на решението на Конституционния съд на 14 април относно спорната пенсионна реформа. Тя предвижда увеличаване на възрастта на пенсиониране на 64 години и отмяна на по-ранното пенсиониране за някои сектори, но и 1200 евро минимална пенсия, което според опонентите ще засегне много малко хора.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новозаразените с коронавирус у нас са 782

Димитър

Украинските сили обмислят тактическо изтегляне от Северодонецк

Димитър

Британски производители на храни искат затворници да им помагат

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy