БЪЛГАРИЯ

145 години от Освобождението на Сливен и Ямбол

145 години от Освобождението на Сливен и Ямбол от османската власт се навършват днес. Ритуал-поклонение ще се проведе на площад „17 януари“ в сливенския кв. „Клуцохор“ от 11 ч. Ще бъде извършена заупокойна молитва и благодарствен молебен. Ритуалът ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

Празничното честване в Ямбол ще започне в 11:00 часа пред паметната плоча до Общински детски комплекс на улица „Търговска“№27, където на 5 януари 1878 година /стар стил/, около 16:00 часа, са посрещнати войниците от 23-ти Донско-казашки полк, командвани от полковник Николай Яковлевич Бакланов.

Празникът ще започне с кратка музикално-поетична програма и ще продължи с благодарствен молебен и ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

В церемонията ще участват представителни части от гарнизон Ямбол, официални лица, патриотични организации, граждани, Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1862“.

След поднасянето на венци и цветя на паметната плоча шествие ще се отправи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където отново ще бъдат поднесени цветя.

В 12:00 часа във фоайето на Общински детски комплекс – Ямбол ще бъде открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на града. Творбите са на големи български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев подписва указа за служебно правителство

Димитър

Кабинетът отпусна 220 хил. лева за почистване на р. Искър

Димитър

От днес във ВМА всеки ден зелен коридор за ваксиниране

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy