БЪЛГАРИЯ

145 години от Освобождението на Сливен и Ямбол

145 години от Освобождението на Сливен и Ямбол от османската власт се навършват днес. Ритуал-поклонение ще се проведе на площад „17 януари“ в сливенския кв. „Клуцохор“ от 11 ч. Ще бъде извършена заупокойна молитва и благодарствен молебен. Ритуалът ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

Празничното честване в Ямбол ще започне в 11:00 часа пред паметната плоча до Общински детски комплекс на улица „Търговска“№27, където на 5 януари 1878 година /стар стил/, около 16:00 часа, са посрещнати войниците от 23-ти Донско-казашки полк, командвани от полковник Николай Яковлевич Бакланов.

Празникът ще започне с кратка музикално-поетична програма и ще продължи с благодарствен молебен и ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

В церемонията ще участват представителни части от гарнизон Ямбол, официални лица, патриотични организации, граждани, Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1862“.

След поднасянето на венци и цветя на паметната плоча шествие ще се отправи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където отново ще бъдат поднесени цветя.

В 12:00 часа във фоайето на Общински детски комплекс – Ямбол ще бъде открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на града. Творбите са на големи български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.

Източник: БНР

Подобни публикации

Лекари от Александровска болница излязоха на протест

Димитър

Пътностроителни фирми затвориха пътя „Ветрен-Бургас“ (снимки и видео)

Димитър

До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy