БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

27 болници в страната с безплатни бъбречни прегледи

Кампания за безплатни бъбречни прегледи започва в областните градове от днес. Уролози и нефролози от 27 болници в страната ще преглеждат и консултират пациенти с бъбречно-каменна болест.

„Началото на кампанията е в Александровска болница. Тя ще започне с колективно пиене на вода от пациенти и лекари, съобщи председателят на Сдружението на пациенти с бъбречно-каменна болест Галина Пенева:

„Липсата на вода и несистемното пиене е най-честата причина за образуване на камъни в бъбреците“.

И в 13-те областни града ще се проведе информационна кампания за бъбречно-каменната болест. Прегледите включват ехограф, като за тях не е нужно направление или заплащане. Записването става през сайта на Сдружението. Тя продължава до 1 юли:

„Провеждането на тази кампания се наложи поради факта, че дългата пандемия не даде възможност на пациентите да бъдат преглеждани от лекари нефролози и уролози и направи по-труден достъпа до специалисти“

Според статистиката половин милион българи страдат от болестта. Заболяването засяга най-често хора между 30 и 60-годишна възраст, като мъжете са по-засегнати от жените.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новото служебно правителство встъпи в длъжност

Димитър

5176 случая на коронавирус, 3219 оздравели

Димитър

Президентът Радев призова да се намери бързо изход от политическата криза

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy