БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

28-те области на страната изпратиха посланията си за Пилона „Рожен“

Двадесет и осемте административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите.

На повечето места символичните завети към следващите поколения българи са определени чрез конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, а други на принципа на индивидуалното доброволчество.

Финалните текстове са истинска палитра от емоции и подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5 на 3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва.

Събирането на заветите за Пилон „Рожен“ стартира през месец декември м.г. със съдействието на областния управител на Смолян Стефан Сабрутев.

„Рожен е история, да продължим да я пишем!“ – това е посланието на област Смолян.

Плочата с днешните обръщения към бъдещето ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.

Като жест на съпричастност, учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания „България заслужава!“.

Междувременно националната дарителска кампания за изграждане на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи.

Новият Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13 юли т.г.

Източник: БНР

Подобни публикации

Правителството решава за помощ за пострадалите от наводненията

Димитър

Зеленски: Преговорите с Русия са единствената възможност

Димитър

Премиерът Денков е домакин на среща с колегите си от Гърция и Румъния

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy