БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

30 000 с COVID-19 до края на октомври и критичен ноември у нас

Задава се втора вълна на коронавируса. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов по повод новия антирекорд – 436 заразени за денонощие у нас.

Той напомни, че от доста време е казвал, че октомври ще е преходен месец между ниските нива през август и септември и това, което ни чака през ноември.

По думи на Витанов най-оптимистичния вариант за края на този месец са 25 000 заразени. Според него обаче до края на октомври случаите у нас ще достигнат 30 000 души – това е сценарият, за който трябва да е подготвена здравната ни система. В момента заразените в страната са 22 300. Витанов обясни, че тази прогноза се прави, за да могат логистиците да осигурят необходимите материали и легла, проблемът обаче бил медицинският персонал.

Според математика при 30 000 случая здравната сисема ще се справи, той обаче изрази убеденост, че през октомври ще минем като бройка 25 000 заразени.

Витанов отказа да прави прогнози за ноември, но посочи, че следващият месец ще е критичен, тъй като там трябва да задържим положението под контрол, за да изкараме зимата относително добре. „Ако там изтървем положението, ще бъде неприятно – задават се декември, януари, феруари,но ако издържим ноември, има надежда да минем зимата с не чак толкова голям брой случаи“, обясни експертът.

Той заяви, че в момента не бива заразените да бъдат над 500 на ден, тъй като здравната ни система може да издържи такава бройка 2-3 седмици.

Според Витанов максималният брой на настанените м интензивни отделения през октомври ще бъде 120, като в момента те са 57.

Останалите заразени, които не са хоспитализирани, сега наближават 1000, като до края на месеца по негови думи ще стигнат до 1200-1300 души. При най-неблагоприятния сценарий за 30 000 заразени в края на октомври те ще отидат към 1800. Витанов посочи, че при подобно положение в здравната система ще има напрежение, но още ще може да се справи. Ноември ще е критичния месец, там трябва да удържим, отново подчерта той.

По думи на математика в момента 1 на 100 души е текущо носител на вируса и в момента заразява 1,24 души. Това означава, че когато 100 души са преминали през епидемията, те заразяват други 124, т.е. епидемията в момента се разраства и предстои през есенно-зимния сезон, поясни Витанов.

Той посочи, че 160 000 души у нас са се срещали с вируса, от тях 50 000 са активните случаи, а останалите 110 000 са се срещали и са го преболедували.

По негови данни 2,5-3% от българското население са се срещали с вируса, което все още е ниска стойност.

Витанов прогнозира, че първият учебен срок ще е присъствен и ще се спаси годината, тя няма да е нулева. Вторият срок обаче може да има повече случаи, така че някои училища да минат на онлайн обучение.

По думите му въпреки увеличенията на случаите с COVID-19 не се налага промяна в мерките

По отношение на смъртността той заяви, че половин процент е общата смъртност от хората, които са се срещнали с вируса, което е под средното световно ниво. Проблемът е, че българското население не е като датското, ние сме много по-болни от тях, обясни Витанов и допълни, че сред заразените у нас се отключват допълнителни проблеми заради придружаващите заболявания.

Експертът посочи, че с тези темпове могат да минат години, за да премине вирусът през зялото население в света. Той поясни, че ако се окаже, че имунитетът и антителата не държат, резервоарът на хората, които могат да се заразят, е безкраен, тъй като всеки може да прихване вируса отново.

В заключение Витанов заяви, че до края на годината регистрираните случаи у нас ще останат петцифрено число. Той изключи през януари да достигнем шесцифрена бройка на заразените.

Източник: news.bg

Подобни публикации

Осем подсъдими бяха признати за виновни за атентатите в Брюксел през 2016 г.

Димитър

Служебни министри ще представят своите екипи и приоритети

Димитър

Жълт код за опасни валежи за 14 области в Централна и Северна България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy