БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

3,7 млрд. евро от Плана за възстановяване – за климатични цели

6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за възстановяване и развитие на България. За климатичните цели са заделени 58,9 на сто от средствата или 3,7 млрд. евро – доста над предвидените 37 на сто в ЕС.

България не е поискала заеми, но може да направи това до август 2023-та година, информират от Комисията. Безвъзмездните средства са над 10 на сто от БВП за страната ни през 2019-та година. Затварянето на въглищната централа „Марица Изток“ е предвидено чак за 2038-ма година. В същото време е заложена правна рамка за декарбонизация, която предполага забрана за нови въглищни и лигнитни централи до този период, а до

2026 година предвижда 40 на сто намаляване на въглеродните емисии от тях.

Паралелно с това България ще развива енергия от възобновяеми източници. Страната ни надхвърля и целите за цифровия преход – в нашия план те са 25.8 на сто спрямо заложените за ЕС цели от 20 на сто. Брюксел е изключително удовлетворен от заложените мерки за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор, твърди представител на Комисията. Съветът на ЕС трябва да одобри плана ни в рамките на 4 седмици.

След това Комисията и България ще подпишат финансово споразумение и ще съгласуват оперативните стъпки. Това трябва да стане преди първата заявка за плащане на страната ни. Очаква се тя да постъпи в Комисията през втората половина на годината, тогава трябва да дойдат и първите плащания.

Източник: БНР

Подобни публикации

Изнесени ваксинационни пунктове за Covid имунизации през почивните дни в цялата страна

Димитър

Изписват от болница 18-годишното момиче, засегнато от мълния в Приморско

Димитър

Проучване: Облекчаване на симптомите на „дълъг Covid“ след ваксинация

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy