ДОМ

4 Водопроводни проблема от които ще ви заболи главата

Водопроводните проблеми са с най-различни форми и размери – от сравнително дребни и евтини, като например капещ кран или течаща тоалетна, до резервно копие на канализационната система или голям теч от тръба, който може да причини сериозни структурни щети на имуществото, както и да унищожи съдържанието на дома или бизнеса.

Въпреки че не съм професионален водопроводчик, управлявам имоти от много години и покрай това натрупах много опит и знания за това как да оценявам водопроводните проблеми, както и някои полезни съвети „Направи си сам“ за това как да отстраняваме по-лесните проблеми сами.

В тази статия са изброени най-често срещаните проблеми, които могат да наложат необходимостта от вид водопроводна работа. Разбира се, превенцията е по-добра от лечението и можете да сведете до минимум възникването на проблеми или тяхното значително влошаване, ако предварително знаете видовете проблеми, които е най-вероятно да възникнат.

По-долу са представени десет типични проблема, техните общи причини и начините за отстраняването им. Някои проблеми са сравнително лесни за решаване, при условие че разполагате с някои основни инструменти и желание да се научите, докато за други почти сигурно ще се наложи да повикате на помощ професионални водопроводчици, като тези от Шалом ВиК.

4-те най-често срещани водопроводни проблеми:

  1. Капещи кранове.
  2. Бавно оттичане на мивката.
  3. Запушен отводнителен канал на ваната или душа.
  4. Запушена тоалетна.

1. Капещи смесители

Капещите кранове са толкова често срещани, че рядко може да се намери човек, който да не се е сблъсквал с този проблем. Това не е само източник на раздразнение; разхищението на вода може да повиши сметката ви за вода и да ви струва пари. Само един кран може да прокапе стотици галони в рамките на една година.

Причината за капещите смесители в много случаи е вътрешна шайба, която с времето е станала твърда, скъсана, износена или изместена. Ако проблемът е такъв, обикновено може да бъде отстранен от човек с основни умения и инструменти. Водоснабдяването на капещия кран се изключва, кранът се разглобява, дефектната шайба се заменя и след това кранът се сглобява отново.

2. Бавно оттичане на мивката

Този проблем обикновено се дължи на запушване, което ограничава водния поток. В отводнителния канал на кухненската мивка може да има неща като сгъстена мазнина и остатъци от храна. При мивката в банята запушването е по-вероятно да е причинено от заплетени косми и сапун.

Методите за почистване на запушена мивка могат да включват използване на бутало, заливане със сода за хляб и оцет или химически препарат за отстраняване на запушвания, или използване на водопроводна змия. Ако проблемът не се реши, той вероятно ще се задълбочи с времето, докато накрая отводнителната тръба се запуши напълно.

3. Запушена канализация на банята или душа

Както и при бавно оттичащите се мивки в банята, отводнителните канали за вани и душове обикновено се запушват от натрупани косми и сапун. Отстраняването на запушването може да изисква използването на бутало или водопроводна змия. Содата за хляб и оцетът понякога също могат да разтворят запушването. Проблемът обикновено се задълбочава с течение на времето, ако не бъде решен. Проблемът може да бъде предотвратен или сведен до минимум, като се закупи предпазител за канализацията, който да улавя космите.

4. Запушена тоалетна

Когато тоалетната чиния се напълни и не се оттича, значи има запушване. Обикновено запушването е причинено от смес от хартия и човешки отпадъци. Обикновено запушените тоалетни могат да бъдат отстранени с помощта на бутало. Ако това не помогне, може да се използва канализационна змия или дренажен шнек, за да се отпуши запушването.

Ако някой от изброените проблеми Ви причинява тежко главоболие, спестете си го и потърсете професионалистите от Шалом ВиК.

Подобни публикации

Как да изберем стила на банята?

Димитър

Интелигентни технологии за банята на бъдещето

Димитър

Съвети за най добрата блиндирана врата за вашият дом

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy