ВАЖНИ СВЯТ

45 027 испански семейства разчитат на Червения кръст, за да оцелеят

83% от испанските семейства с деца до 6-годишна възраст, които са подпомагани от Червения кръст, живеят в крайна бедност, сочи проучване на червения кръст. Според директора по изследвания и социални иновации на неправителствената организация Естрея Родригес причината е в пандемията, която засегна най-вече нископлатените слоеве на населението.

От проучването става ясно, че над 45 027 семейства разчитат на помощта на Червения кръст, за да оцелеят, тъй като от началото на пандемията доходът им е спаднал с до 70% .

96 на 100 от тях са изложени на риск от бедност и социално изключване, а 54% изпитват сериозни финансови трудности. Трима от четирима души не могат да платят здравните разходи за децата си, а 52 на 100 от тях не отопляват добре жилищата си през зимата заради невъзможността да си платят сметките.

55% от хората, на които Червеният кръст помага са безработни , а всеки трети от работещите пък печели по-малко от 500 евро на месец. Освен това 61% от родителите имат проблеми с ипотеките и наемите, а 41 на 100 живеят в нездравословни условия.

Според Естрея Родригес това води да психосоциални проблеми у децата като хиперактивност, дефицит на внимание или проблеми с адаптацията в училище.

Генералният координатор на Червения кръст Тони Брюел изрази притеснение, че въпреки, че живеят зле, не всички семейства търсят помощ, защото трябва да имат по-малко от 762 евро на месец.

Източник: БНР

Подобни публикации

Кабинетът „Донев 2“ встъпва в длъжност, президентът представя приоритетите му

Димитър

НСТС ще обсъди повишаване линията на бедност

Димитър

Долната камара на испанския Конгрес обсъжда вот на недоверие към правителството

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy